Crnu Goru od jeseni očekuje najveća akcija sadnje – svaki stanovnik dobija svoje drvo

Foto-ilustracija: Unsplash (Noah Buscher)

Septembar će u Crnoj Gori biti mesec ekologije, budući da se u toku ovog meseca obeležava 31 godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom, rekla je ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ana Novakovic Đurović tokom sastanka sa novinarom i ekološkim aktivistom, Vukom Vujisićem.

Kako prenosi RTCG, sastanak je bio povod da se razmotri učešće Ministarstva u velikoj ekološkoj akciji koja se organizuje od septembra u Crnoj Gori.

„Ministarstvo će dati svoj doprinos u realizaciji inicijative kojom se žele sanirati opožarena područja i područja uništena sečom šuma jer smo tu da podržimo svaku dobru ideju, ne samo strateški, već i finansijski“, poručila je Novaković Đurović.

Vujisić je predočio ministarki plan i program same Inicijative, kao i to koliko je za njih važna podrška Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

„Akcija saniranja opožarenih područja i onih devastiranih sečom šume krenula bi od severa prema jugu i nije planirana samo za jesen, već na duži period. Ideja je da se realizaciji projekta pridruže škole, a cilj ove inicijative jeste da svaki stanovnik Crne Gore dobije po jedno svoje stablo“, saopštio je Vujisić.

On je najavio jednu od najvećih ekoloških akcija u Crnoj Gori kako bi se obnovila opožarena mesta i ona koja su pogođena nelegalnom sečom šume.

„Na jesen ćemo pokrenuti najveću akciju sadnje, što sa semenskim materijalom, što sa sadnicama, upravo ćemo opožarena mesta i mesta koja su pogođena nelegalnom sečom šume pokušati da obnovimo, odnosno da uložimo napor da se ta mesta brže obnove nego što bi to bio prirodni ciklus. Kada imate da je celi jedan prostor zbrisan, tu se veoma sporo obnavlja vegetacija“, kazao je Vujisić u emisijsi „Dobro jutro Crna Goro“ na TVCG.

Naveo je da se nada da će se napraviti šira koalicija, a da će se podele staviti po strani.

„Nadam se da ćemo zajendički, kao društvo, reagovati – i ekološki sektor, i stručnjaci, i kompanije, a naravno da će institucija konačno shvatiti koliko je važno da se zaštiti biodiverzitet’‘, poručio je Vujisić.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti