Korak bliže zabrani konzumacije mesa pasa u čitavoj Kini

Foto-ilustracija: Pixabay

Kinesko ministarstvo poljoprivrede prošle nedelje je objavilo nacrt zakona u kom su psi izuzeti sa spiska životinjskih vrsta koje mogu da se uzgajaju u svrhe proizvodnje mesa. Ukoliko stupi na snagu, propis će doneti revolucionarne promene upravo u trenucima kada međunarodna zajednica oštro osuđuje trgovinu životinjama u Kini zbog moguće povezanosti sa izbijanjem i širenjem novog koronavirusa.

Iako je reč o malom procentu populacije koji se hrani tim životinjama, Kinezi godišnje pojedu između 10 i 20 miliona pasa i oko 4 miliona mačaka. Većina njih je ukradena, a ne uzgojena u objektima namenjenim za to, što dodatno povećava njihovu patnju i stradanje.

Ovoj kulinarskoj praksi prvi je na put stao grad Šendžen koji je početkom aprila ove godine obustavio prodaju i konzumaciju njihovog mesa. Očekuje se, i nada, da će i ostali delovi zemlje pratiti njegov primer.

U nacrtu zakona psi se, po prvi put u Kini, opisuju kao „prijatelji ljudi“ koji ne spadaju među stoku ili živinu.

Iako novi zakonski propis ne označava zvaničnu zabranu korišćenja pasa u ishrani, predstavljaće značajan napredak ove azijske zemlje u polju dobrobiti životinja i signal za humanije postupanje sa njima, smatraju aktivisti.

Pse u 21. veku jedu i stanovnici Indije, Južne Koreje, Vijetnama, Nigerije i Švajcarske.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti