Poziv privrednicima da se prijave za Program ekonomskih mera

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali uputio je u ponedeljak, 13. aprila, poziv privrednicima da se prijave za korišćenje olakšica iz Programa ekonomskih mera za suzbijanje posledica po privredu epidemije KOVID-19, vrednog 5,1 milijardu evra.

Mali je podsetio na to da je pravni okvir za sprovođenje tog programa usvojen na sednici Vlade u petak, 10. aprila, i dodao da su već u toku jučerašnjeg dana privrednici počeli da se prijavljuju preko portala Poreske uprave.

Ministar je naveo podatak da je za manje od 24 časa bilo 15.000 privrednika koji su otvorili namenski račun i na taj način se prijavili za mere.

Prema njegovim rečima, putem samo dva klika, oni mogu da odlože poreske obaveze i omoguće uplatu novčanog iznosa u visini minimalne zarade za svoje radnike.

Foto-ilustracija: Unsplash (Austin Distel)

Uredba o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru, kako je objasnio, predvidela je jednostavne procedure za prijavu.

On je rekao da je potrebno da vlasnici preduzeća u Srbiji u poreskoj prijavi, koju i inače podnose do kraja svakog meseca, kao datum početka plaćanja poreza stave 4. januar 2021. godine.

Ministar je ukazao na to da je poreska prijava, koju svako preduzeće mora da podnese Poreskoj upravi, zapravo Obrazac PPP–PD, koji svaka firma podnosi pre isplate plata.

U okviru ove poreske uprave postoji kvadrat „1.4. datum plaćanja“ u koji treba da upišu 4.1.2021. godine i na taj način automatski postaju deo ovog programa, objasnio je Mali.

Prema njegovim rečima, privredni subjekti u privatnom sektoru, koji inače nemaju obavezu da podnose Obrazac PPP–PD, odnosno koji nemaju zaposlene, biće automatski prijavljeni na mere, bez pomenute procedure.

Mali je, govoreći o otvaranju namenskog računa na koji će biti isplaćena sredstva u iznosu od 30.000 dinara, naveo da privrednici koji imaju račune u više banaka, preko aplikacije na portalu Poreske uprave treba do 25. aprila da potvrde preko koje poslovne banke žele da im se novčana pomoć isplati, odnosno da na taj način otvore namenski račun.

Ukoliko imaju račun samo u jednoj banci, njima će se po nalogu Poreske uprave automatski otvoriti namenski račun u toj banci, što znači da ne moraju to sami da urade, dodao je ministar.

On je istakao da privrednici, nakon što otvore namenski račun i podnesu poresku prijavu, nemaju daljih obaveza jer sve ostalo za njih obavljaju Poreska uprava i Ministarstvo finansija.

Prema njegovim rečima, namera države je bila da sve bude pojednostavljeno i da se iskoriste elektronski servisi Poreske uprave i napredak u njenoj digitalizaciji.

Ministar je naglasio da se sada vidi sva korist od uspostavljanja elektronskih servisa Poreske uprave, od kojih je najvažnija upravo aplikacija e-Porezi, pri čemu su sve ostale procedure prepuštene državi.

„Naša namera je bila da sve bude pojednostavljeno i efikasno kako se ne bi gubilo previše vremena na birokratiju, kao i da bi se stvorili uslovi da novac što pre stigne do svih zaposlenih“, poručio je i dodao da uplata prvog dela minimalne zarade može da se očekuje početkom maja.

Svi privredni subjekti u privatnom sektoru mogu da koriste mere propisane Programom, pod uslovom da počev od 15. marta pa do dana stupanja na snagu Uredbe, nisu smanjivali broj zaposlenih za više od 10 odsto.

To se ne odnosi na zaposlene koji su sa privrednim subjektom u privatnom sektoru zaključili ugovor o radu na određeno vreme pre 15. marta za period koji se završava u periodu od tog datuma pa do dana stupanja na snagu Uredbe.

Privredni subjekat gubi pravo na korišćenje mera ukoliko u periodu od 15. marta pa do isteka tri meseca nakon poslednje isplate direktnog davanja, smanji broj zaposlenih za više od 10 odsto, ne računajući zaposlene koji su sa privrednim subjektom u privatnom sektoru zaključili ugovor o radu na određeno vreme pre pomenutog datuma za period koji se završava u tom vremenskom okviru.

Izvor: Vlada Republike Srbije

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti