Vojvođanski front traži bolju zaštitu Nacionalnog parka Fruška gora

Foto: Wikipedia/Lightstalker200

Vojvođanski front je zatražio od vlasti da što pre utvrde ko su uzročnici sedam požara na Fruškoj gori za manje od nedelju dana, i to u vreme policijskog časa.

„Očekujemo hitnu istragu nakon koje će javnosti biti upoznata i sa imenima krivaca i sa njihovim motivima. Požari na Fruškoj gori su zločin najpre prema prirodi, ali i prema ljudima, i tako ih treba i tretirati“, ukazao je Vojvođanski front.

Vojvođanski front je zatražio da se hitno sagledaju mogućnosti da Nacionalnim parkom upravlja javna ustanova čija bi delatnost bila zaštita, unapređenje i očuvanje prirodnih i drugih vrednosti.

„Paralelno s tim trebalo bi precizirati i odrediti kvalitetniji način rada čuvarske službe i omogućiti joj nezavisnost i veća ovlašćenja. Nezavisna čuvarska služba bila bi trajno rešenje i garancija u suzbijanju prekomerne seče i ostalih nedozvoljenih radnji, kao i zaštiti od požara“, ocenjeno je u saopštenju.

Uz konstataciju da je jedna od retkih zelenih oaza u Vojvodini „godinama ugrožena zbog neodgovornog ponašanja nadležnih institucija i pojedinaca“, Vojvođanski front je izrazio nadu da će nadležni državni i pokrajinski organi vlasti početi da rešavaju probleme na Fruškoj gori.

Vojvođanski front osnovali su Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini.

Izvor: Zelena Srbija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti