Šendžen – prvi kineski grad koji zabranjuje konzumaciju mesa pasa i mačaka

Šendžen, tehnološki centar u južnoj kineskoj pokrajini Guangdung, postao je prvi kineski grad koji je zabranio prodaju i konzumaciju mesa pasa i mačaka.

Foto-ilustracija: Unsplash (Clem Onojeghuo)

Posle izbijanja pandemije novog tipa koronavirusa za koju se sumnja da je potekao od divljih životinja čije se meso prodaje na mnogim pijacama širom Kine, vlasti najmnogoljudnije zemlje na svetu zabranile su trgovinu i konzumaciju mesa divljih životinja. Šendžen je otišao i korak dalje, proširujući zabranu i na meso pasa i mačaka. Novi zakon stupa na snagu od 1. maja.

Trideset miliona pasa se zbog mesa godišnje ubije širom Azije, kažu grupe za zaštitu životinja.

Međutim, kako Bi-Bi-Si navodi, praksa konzumacije pasjeg mesa u Kini nije toliko uobičajena, a većina Kineza nikada nije okusila meso pasa ili mačaka.

„Psi i mačke su kao ljubimci uspostavili mnogo blizak odnos sa ljudima nego druge životinje i zabrana konzumiranja njihovog mesa je uobičajena praksa u svim razvijenim zemljama i u Hongkongu i na Tajvanu„, saopštile su vlasti Šendžena, prenosi Rojters.

Grupa za zaštitu životinja „Humane Society International“ (HSI) pohvalila je potez, navodeći da je zabrana u saglasnosti sa duhom čovečanstva i ljudske civilizacije.

„Ovo bi zaista mogla da bude prekretnica u naporima da se prekine brutalna trgovina kojom se ubija oko 10 miliona pasa i 4 miliona mačaka u Kini svake godine“, rekao je Peter Li, stručnjak i član HSI.

U februaru, kineske vlasti su zabranile trgovinu i konzumaciju mesa divljih životinja, što je bila direktna posledica sumnji da je izvor zaraze koronavirusom, koja je kasnije prerasla u globalnu pandemiju, najverovatnije bila pijaca sa mesom divljih životinja u Vuhanu.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti