Kada naftni džin okrene leđa fosilnim gorivima i prigrli obnovljive izvore energije…

Jedna od sedam najvećih multinacionalnih naftnih i gasnih kompanija „BP“, sa sedištem u Londonu (Ujedinjeno Kraljevstvo), planira da značajno „sreže“ proizvodnju nafte i gasa i da uloži pozamašna sredstva u sektor obnovljvih izvora energije.

Foto: Wikipedia/Bill Harrison

„BP“ je prošle sedmice obavestio javnost da će otklon od dosadašnjih najvećih izvora dohotka da načini kroz smanjenje eksploataciju fosilnih goriva i investicije od 4,2 milijarde evra godišnje u čistu energiju do kraja decenije, što je deset puta više nego trenutno. Ovo su samo neki od poduhvata koje kompanija preduzima kako bi „ozelenela“ svoje poslovanje i do 2050. godine postigla nulte emisije štetnih gasova.

Kompanija je novine otkrila pod parolom da u narednih deset godina svi moramo da učestvujemo u borbi protiv klimatskih promena i transformaciji energetskog sistema.

Prema sopstvenim navodima, „BP“ očekuje da će potražnja za fosilnim gorivima do polovine veka zabeležiti pad od čak 75 odsto ukoliko se svetski rast temperature ograniči na 1,5 Celzijusovih stepeni. Ako ograničenje zagrevanja bude, pak, 2 Celzijusova stepena, potražnja za njihovim glavnim artiklima će se prepoloviti.

Do 2030. godine, „BP“ će na tržište izbacivati barem milion barela manje dnevno, što je 40 odsto manje u odnosu na količinu iz 2019. godine. Uprkos tome, većinski deo prihoda ove kompanije do 2025. godine poticaće iz nafte i gasa. Tokom 2019. godine zaradila je gotovo 240 milijardi evra.

Kako je saopšteno, zaokret britanskog naftnog džina, osnovanog davne 1909. godine, odvijaće se s fokusom na bioenergiju, hidrogen i hvatanje i skladištenje ugljenika. „BP“ takođe planira da razvije globalnu mrežu od 70.000 elektropunjača. Trenutno poseduje 7.500 punjačkih stanica. Istovremeno, kompanija će redukovati preradu nafte i gasa, a teži se i tome da u narednih pet godina prikupi oko 22 milijarde evra prodajući svoju imovinu.

„BP“ ima oko 73 hiljade zaposlenih širom sveta. Zbog potresa industrije izazvanog pandemijom novog koronavirusa, kompanija je ranije najavila otpuštanje 10.000 ljudi.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti