Koja zemlja će posedovati petinu vetroelektrana na moru?

Kina bi do kraja decenije mogla da pokrene porast globalnog udela energije vetra pomoću vetroelektrana na moru i to čak osam puta. Prema Globalnom savetu za energiju vetra, rast vetroelektrana na moru mnogo je veći od očekivanog i predviđa se da bi do 2030. mogao dostići 234 GW.

Foto-ilustracija: Unsplash (Irfan Alijagic)

Pored toga, u izveštaju je potvrđeno da svaki 1 GW energije stvorena na moru pomoću vetra sprečava oslobađanje 3,5 miliona tona ugljen-dioksida.

U ovoj industriji vidi se i mogućnost zelenog oporavka ekonomije nakom KOVID-19 krize. Prema procenama, stvorilo bi se oko 900.000 radnih mesta širom sveta u okviru projektovanja vetroelektrana na moru.

U planu su projekti izgradnje veroelektrana na moru u Japanu, Vijetnamu i Koreji, ali i drugim azijskim zemljama, kao i u Južnoj Americi i Africi. Prema podacima iz 2019. godine, vodeća mesta na tržištu zauzimaju Velika Britanija, sa 9,7 GW, Nemačka, sa 7,5 GW i Kina sa 6,8 GW.

Očekuje se da će Kina posedovati više od petine svetskih vetroelektrana na moru do kraja ove decenije, odnosno 52 GW, a da će je pratiti Velika Britanija i Severna Amerika.

Pored toga, zabeležen je godišnji porast trgovine na moru za gotovo četvrtinu od 2013. godine, i to usled novih projekata u evropskim vodama, koje trenutno obuhvataju 75 odsto svih svetskih vetroelektrana na moru.

Jelena Cvetić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti