Poljska kaznila Gasprom sa 48 miliona evra zbog Severnog toka 2

Foto-ilustracija: Unsplash (Danil Sorokin)

Kako obaveštava Nova ekonomija, poljska Organizacija za zaštitu konkurencije i prava potrošača UOKiK kaznila je rusku kompaniju Gasprom sa 48 miliona evra zbog izbegavanja saradnje u postupcima koji su pokrenuti u vezi sa projektom gasovoda Severni tok 2, preneo je Rojters.

„Početkom godine tražili smo od Gasproma da nam dostavi ugovore koje su zaključeni sa drugim kompanijama koje finansiraju izgradnju Severnog toka 2. Kompanija nije dala takve informacije. Po mom mišljenju, to je namerni akt, čiji je cilj bio da opstruira postupak u vezi sa tim“, izjavio je šef poljskog UOKiK-a.

Gasprom je saopštio da je tražio opravdanje za takav zahtev, ali ga nije dobio i planira da uloži sudsku žalbu.

Projekat Severnog toka 2 realizuje Gasprom, zajedno sa nemačkim kompanijama Uniper i BASF, engleskim Vintershall unity i Engie, englesko-holandskom Shell i austrijskom OMV.

Poljska inače smatra da Severni tok 2 predstavlja pretnju za evropsku energetsku bezbednost, je bi udvostručio uvoz ruskog izvoznog gasa preko Baltičkog mora.

Prošle godine kompanija Engie koja učestvuje u tom projektu kažnjena je sa 40 miliona evra zbog propusta.

Gasprom isporučuje većinu gasa koji se koristi u Poljskoj, a državna gasna kompanija PGNiG često se žali da ruski gas plaća više od ostalih evropskih zemalja.

Prošlog meseca Gasprom je toj kompaniji platio 1,6 milijardi dolara i tako okončao spor koji je nastao zbog cena.

Rusija je nedavno saopštila da planira završetak Severnog toka 2, a jer je završeno 90 odsto posla na izgradnji.

Izvor: Nova ekonomija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti