Hrvatska i Nemačka pripremaju paket ekonomske pomoći za građane

Foto-ilustracija: Pixabay (stevepb)

Vlada Republike Hrvatske najavila je novi paket pomoći, kako bi se svim građanima u Hrvatskoj pomoglo usled porasta cene energenata.

Niko neće ostati bez plina, niti bez struje, rekao je premijer Andrej Plenković i dodao da ministri i svi nadležni rade na paketu mera, koji će biti predstavljen sledeće nedelje, navodi se na sajtu Vlade ove zemlje.

Paket pomoći, čija će vrednost biti oko 65 miliona evra, najavila je i Vlada Nemačke kako bi se pomoglo milionima domaćinstava koja se suočavaju sa energetskom krizom.

Pomoć će biti prosleđena penzionerima, studentima, roditeljima i nezaposlenima. Prioritet predstavljaju penzioneri kojima će biti isplaćena jednokratna pomoć.

Pored ove mere, deo pomoći usmeriće se na javni prevoz kako bi se smanjila cena karte, a energetskim kompanijama verovatno će biti naplaćeni dodatni porezi kako bi se smanjile i cene energenata za potrošače.

Nemačka, kao i gotovo sve zemlje u Evropi, se suočava sa energetskom krizom zbog odluke Rusije da obustavi isporuku gasa gasovodom Severni tok 1, a situacija se dodatno pogoršala nakon što je Gasprom u petak saopštio da neće ponovo pokrenuti gasovod, kako je bilo u planu.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti