Država ne pravi planove restrikcije struje

Foto-ilustracija: Unsplash (American Public Power Association)

Ne prave se nikakvi planovi restrikcija struje, rekla je ministarka Zorana Mihajlović i dodala da je umesto toga cilj da se smanjenjem potrošnje, smanji iznos koji država izdvaja za uvoz električne energije.

Ministarka je rekla da preporuke mogu da donesu uštede od 15 odsto i da će svi koji budu imali niži račun u odnosu na isti mesec prethodne godine biti finansijski stimulisani dodatnim popustima.

,,Ne prave se nikakvi planovi za restrikcije struje i činimo sve kako bismo u svakom trenutku imali dovoljno električne i toplotne energije i za privredu i za domaćinstva. Svakodnevno čujemo da mnoge države u Evropi – Francuska, Italija, Velika Britanija, Nemačka, već imaju najave da će biti restrikcija. Mi smo rekli da ćemo se boriti koliko god možemo da ne bude restrikcija, ali moramo da znamo da su u pitanju stotine miliona evra koje će država izdvojiti za to’’, navela je ministarka.

Napomenula je i da je dat rok javnim preduzećima da do 15. septembra dostave planove za štednju, kao i da se prati plan smanjenja potrošnje.

,,Cilj od 15 odsto nije nerealan, već prema svim projekcijama sasvim je normalno očekivati uštedu na tom nivou. Preporuke koje smo dali tiču se svih nas, ne samo javnog sektora, jer je potrebno da svi budemo deo ušteda i da snizimo potrošnju električne i toplotne energije. Izdvajamo mnogo novca, samo juče smo uvezli 5,6 odsto ukupne potrošnje struje i to platili 1,3 miliona evra, to su ogromna sredstva’’, rekla je ministarka.

Ona je ukazala na to da za razliku od mnogih država koje kažnjavaju prekomernu potrošnju električne energije, Vlada Srbije i Ministarstvo rudarstva  i energetike su se opredelili da finansijski stimulišu domaćinstva i privrednike koji će u odnosu na isti period prethodne godine umanjiti svoju potrošnju i uskoro će Ministarstvo finansija i EPS izađi sa konkretnim predlogom.

Dodaje da su u toku redovni godišnji remonti i da EPS radi sve što može da kapaciteti budu spremni za zimu.

Ministarka je rekla da su toplane uglavnom spremne za početak sezone, kao i da će država obezbediti dodatne količine mazuta i da se stalno povećavaju zalihe u operativnim i obaveznim rezervama energenata.

Ističe i da su inspekcije do sada sprovele kontrolu 270 privrednih subjekata koji se bave proizvodnjom i prodajom peleta, a da više od 200 ima urednu dokumentaciju i pridržava se uredbe Vlade o ograničenju visine cena, kao i da je više od 70 odsto domaćinstava do sada nabavilo pelet.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti