U EU na snagu stupile nove obavezne mere štednje energije

Foto-ilustracija: Pixabay

Nakon saopštenja Evropske unije da razmatra različite mere za smanjenje troškova energije koji su nastali usled energetske krize, u Evropi su se za tri dana referentne cene električne energije umanjile za više od polovine.

Nemački fjučersi za električnu energiju za godinu dana unapred, umanjili su se za 54 odsto u odnosu na maksimum od ponedeljka, kada su bili preko 1.000 evra po magavat-satu, navodi se na sajtu Biznis.rs.

U Evropskoj uniji na snagu su stupile nove obavezne mere štednje energije koje će važiti tokom grejne sezone. Velika zabrinutost nastupila je nakon zatvaranja ,,Severnog toka 1’’ i prekida isporuke ruskog gasa tim gasovodom. Iako je plan da ,,Gasprom’’ ponovo odvrne slavine ,,Severnog toka 1’’ u subotu, za 3. septembar i dalje nema zakupa kapaciteta za nove isporuke.

Kako bi se zaustavio rast cene struje i gasa, evropske države uvode i „mehanizam tarifnog deficita“ u kome se cena za određeni broj jedinica u domaćinstvu snižava, kako bi se računi za najsiromašnija domaćinstva umanjili, navodi se na sajtu RTS-a.

Evropska komisija najavljuje da će do sredine meseca izaći sa predlogom ograničenja cena energije i reforme energetskog tržišta na duži rok, a Bela kuća saopštava da će ministri finansija G7 razmatrati ograničenje cene ruske nafte.

Italija je kao meru za smanjenje potrošnje električne energije i gasa najavila da će od 1. oktobra radijatori grejati za stepen manje, maksimalno na 19 stepeni, kao i da će se gasiti sat ranije u toku dana.

U Severnoj Makedoniji takođe su počele mere štednje struje koje će se primenjivati do 31. marta naredne godine. Za građane i preduzeća ove mere ostati samo preporuke, dok su za ustanove predviđene posebne obaveze i sankcije u slučaju nepoštovanja mera.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti