Open Balkan ENP u fazi testiranja, od kraja septembra upotreba jednog TAG-a

Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Open Balkan elektronska naplata putarine na auto-putevima zemalja članica Inicijative „Otvoreni Balkan’’ je u fazi testiranja, rekao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i dodao da će do kraja septembra krenuti upotreba jednog TAG-a između Srbije, Severne Makedonije i Albanije, navodi se na sajtu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

,,Bilo koji korisnik ETC naplate u bilo kojoj zemlji u okviru Inicijative „Otvoreni Balkan’’ moći će samo sa jednim TAG-om da plaća putarinu u svim ostalim zemljama Inicijative „Otvoreni Balkan’’, bez zaustavljanja ili kupovine bilo kakvog dodatnog uređaja ili kartice u zemljama u kojima nije njegovo vozilo registrovano’’, izjavio je ministar Momirović.

U okviru Samita lidera „Otvorenog Balkana“ ministar Momirović razgovarao je sa Blagojem Bočvarskim, ministrom saobraćaja i veza Severne Makedonije i o drugim zajedničkim infrastrukturnim projektima.

Ministar Momirović kaže da je „Otvoreni Balkan“ najbolja regionalna inicijativa u poslednjih trideset godina.

„U osnovi inicijative „Otvoreni Balkan“ je saradnja i povezivanje, zato mi moramo da nastavimo da gradimo pruge i puteve koji će spajati ljude, i da radimo na ukidanju administrativnih barijera između tri zemlje kako bi se olakšao protok ljudi, roba i usluga. Tržišta Srbije, S. Makedonije i Albanije će tako postati atraktivnija za strane investitore’’, rekao je ministar Momirović.

Ministar Bočvarski rekao je da ima odličnu saradnju sa ministrom Momirovićem i da njihovi razgovori uvek dovode do inicijativa koje su značajne za obe države.

,,Potvrdili smo zajednička opredeljenja u pravcu efikasnijeg regionalnog povezivanja i ubrzanja razvoja privreda. Primarni fokus stavljamo na realizaciju infrastrukturnih projekata, posebno u oblasti železničkog povezivanja, što će dalje omogućiti rast i ubrzani regionalni razvoj između naših prijateljskih zemalja’’, naveo je ministar Bočvarski.

Ministri su razgovarali i o tekućim projektima povezivanja kao što su rekonstrukcija i modernizacija pruge Niš – Brestovac (granica sa Severnom Makedonijom), kao i o funkcionisanju integrisanog graničnog prelaza Preševo – Tabanovci.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti