“Otvoreni Balkan“ važan za ekonomsku budućnost regiona

Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

Otvarajući Samit lidera u okviru inicijative “Otvoreni Balkan”, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić poručio je da od uspeha ovog projekta zavisi koliko će zemlje članice ove inicijative uspeti da osiguraju svoju dobru ekonomsku budućnost, ali i da učvrste mir i stabilnost u regionu.

On je izrazio nadu da će ova inicijativa doprinositi daljem ekonomskom jačanju i povezivanju, ali i pružiti mogućnost da svi govorimo jednim glasom i kada se radi o ključnim pitanjima od interesa za sve zemlje regiona.

Kako je ukazao na to da je uspostavljanje zelenog koridora za prevoz namirnica na graničnim prelazima doveo do rasta trgovine u ovom sektoru za 17 odsto, a otvaranje namenskih voznih traka skratilo je dosadašnje višečasovno čekanje na 10 do 15 minuta, što nemerljivo olakšava poslovanje kompanijama.

Prema njegovim rečima, Sporazum o mehanizmima za obezbeđivanje nesmetanog snabdevanja osnovnim životnim namirnicama unutar „Otvorenog Balkana“ predviđa da kada neka od tri zemlje donese odluku o zabrani neke namirnice, to se neće odnositi na ostale članice te inicijative.

On je naglasio i da je osnivanje zajedničke radne grupe za saradnju u energetskoj krizi i na strateškim projektima veoma važno, posebno pred dolazeću zimu.

Predsednik je izrazio zadovoljstvo time što su tri zemlje organizovale Međunarodni sajam vina, kojim su pokazale da jednu tako važnu manifestaciju mogu da sprovedu na svetskom nivou, dovodeći najveći deo svojih vinskih kuća, ali i najpoznatije svetske vinarije, promovišući glavne gradove i naše zemlje.

Premijer Albanije Edi Rama najavio je da će lideri zemalja članica „Otvorenog Balkana“ ozbiljno razmisliti o tome da pozovu u ovu regionalnu inicijativu i druge zemlje važne za naš region, kao što su Grčka, Italija, Turska i Mađarska.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski ocenio je da su pomenutom inicijativom Severna Makedonija, Albanija i Srbija napravile ključni korak u ključno vreme.

Okupili smo se kako bismo promovisali regionalnu saradnju na putu ka Evropskoj uniji. Zajedno smo se posvetili tome da olakšamo slobodno kretanje ljudi, robe, usluga. Izgradili smo komšijske odnose i poverenje između prijateljskih zemalja, podvukao je on.

Izvor: Vlada Republike Srbije

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti