Do zlata od elektronskog otpada

Foto-ilustracija: Pixabay

Kraljevska kovnica novca, The Royal Mint, u Velikoj Britaniji, planira da izgradi fabriku u kojoj će elektronski otpad koristiti za proizvodnju zlata. U ovoj fabrici, prvoj takve vrste u svetu, pomoću revolucionarne tehnologije, sav elektronski otpad biće recikliran i od njega će izrađivati nakit.

Iz elektronskih uređaja, telefona i laptopova, pomoću specijalnih hemijskih jedinjenja, izvlačiće zlato, srebro i paladijum.

Prema planovima fabrika će biti izgrađena u Južnom Velsu i zahvaljujući, do sada neviđenoj tehnologiji, obnoviće neverovatnih 99 odsto dragocenih metala iz otpada

Primena nove tehnologije u velikoj meri bi mogla da pomogne u rešavanju globalnog problema sve veće količine elektronskog otpada koji ima veoma štetan uticaj na životnu sredinu.

Izgradnja fabrike trebalo bi uskoro da počne, prenose svetski mediji, a očekuje se da u rad bude puštena 2023. godine. U punom kapacitetu nedeljno će prerađivati 90 tona otpada, prema proračunima to bi trebalo da stvori stotine kilograma zlata.

Nova fabrika funkcionisaće po principima cirkularne ekonomije, zahvaljujući njihovoj primeni elektronski otpad će u potpunosti biti iskorišćen, što znači očuvanje prirodnih resursa i životne sredine.

Istraživanja pokazuju da se godišnje, širom sveta, proizvede više od 50 miliona tona elektronskog otpada, dok se, nažalost, svega 20 odsto reciklira. Ukoliko se nastavi ovim tempom do 2030. godine proizvodiće se 74 miliona tona ovog otpada. 

Reciklažom i primenom inovativnih tehnologija u velikoj meri može se uticati na smanjene količine e-otpada, dok se ponovnom upotrebom sirovina čuvaju prirodni resursi naše Planete i štiti životna sredina. 

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti