Da li ćemo meandre Zapadne Morave gledati sa Kablara iz staklenog vidikovca

Foto: Wikipedia/Damir Simović

Na vrhu Kablara planirana je gradnja staklenog vidikovca po uzoru na slične svetske turističke atrakcije. Tome se protive pojedina ekološka udruženja i građani, a pokrenuta je i peticija protiv izgradnje. Još nije poznat idejni projekat niti kada bi radovi mogli da počnu.

Predeo kroz koji meandrira Zapadna Morava jedan je od najslikanijih u Srbiji – i to sa 885 metara visokog Kablara koji nedeljno poseti više od tri hiljade ljudi. Baš tu je planiran stakleni vidikovac.

Ugovor o gradnji vidikovca vrednog 80.000.000 dinara potpisali su Grad Čačak i Ministarstvo turizma sredinom marta. Ekološka udruženja odmah su pokrenula peticiju protiv projekta.

,,Čovek ne može da parkira ovom prostoru ovde. Šta god bude uradio biće nakazno, dovedite koga god hoćete arhitektu. Svu energiju i novac, sredstva okrenuti razvoju one infrastrukture koja će zaista poboljšati turističku ponudu ovoga kraja’’, kaže Velimir Mitrović iz neformalnog udruženja građana ,,Sačuvajmo Kablar’’.

Nikola Matović iz ,,WWF Adria’’ smatra da infrastruktura i mehanizacija koja budu korišćene za vreme izgradnje vidikovca mogu da oštete i degradiraju stanište, uključujući biljnu vegetaciju.

Vidikovac je još u fazi idejnog rešenja. Od ideje da uz njega bude i infopult i kafić već se odustalo.

,,Vodimo računa o svim ekološkim standardima. Da napomenem da će vidikovac biti na istom mestu i na kome se sada nalazi platforma. Samo će biti dosta moderniji’’, kaže Vojin Jakovljević, direktor Turističke organizacije Čačka.

U Zavodu za zaštitu prirode Srbije kažu da će na zahtev za gradnju vidikovca kada ga dobiju, odgovoriti u skladu sa Uredbama o zaštiti Predela izuzetnih odlika Ovčarsko-kablarska klisura i Zakonom o zaštiti prirode. Ocenjuju ipak da je stakleni vidikovac u tom području ekološki opravdan projekat i da doprinosi njegovoj afirmaciji.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti