Ovčar banja dobija Prirodnjački centar

Foto: EP

Ovčar banja uskoro će dobiti Prirodnjački centar u okviru kojeg će se nalaziti deo za naučno – istraživačke delatnosti, kao i izložbeni prostor namenjen posetiocima zaštićenog područja, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Vlada Srbije usvojila je novu Uredbu kojom se površina zaštićenog područja PIO „Ovčarsko-kablarska klisura“ povećava sa 2.250 hektara na više od 4.900 hektara, dok je Minstarstvo zaštite životne sredine u ovoj godini izdvojilo 22,16 miliona dinara za Predeo izuzetnih odlika „Ovčarsko – kablarska klisura.

“Iz tih sredstava, 20 miliona dinara će biti uloženo u Prirodnjački centar koji će biti završen do kraja godine, a preostalih 2,16 miliona namenjeno je za tekuće troškove održavanja zaštićenog područja”, rekla je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović napominjući da će Prirodnjački centar doprineti da Ovčar banja postane još privlačnija posetiocima i ljubiteljima prirode.

Ona je dodala da će uskoro početi i radovi na rekonstrukciji objekta stare škole u Ovčar banji, koja će biti adaptirana u Edukativni centar, te da su uloga i značaj Prirodnjačkog centra ogromni, jer će se koristiti za obrazovne i edukativne aktivnosti u cilju podizanja svesti o značaju zaštite životne sredine.

Ministarstvo zaštite životne sredine nastavlja da sufinansira zaštićena područja širom Srbije, pa je tako ove godine u te svrhe izdvojeno više od 253 miliona dinara.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti