Završetak uređenja Ovčarsko-kablarske klisure početkom 2022. godine

Foto-ilustracija: Unsplash (Milica Spasojević)

Ovčarsko-kablarska klisura biće revitalizovana kao prirodno dobro prve kategorije početkom 2022. godine kada u rad bude pušten auto-put do Požege.

Povodom početka novog projekta za uređenje klisure i Ovčar Banje, radove su obišle su Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije, Irena Vujović, ministarka za zaštitu životne sredine i Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija.

“Izgradnja auto-puta do Požege značiće da se čitav saobraćaj iz klisure seli, tako da konačno imamo uslove da napravimo ono što je već na papiru, a to je zaštićeno područje izuzetnih odlika i prirodno dobro prve kategorije”, ukazala je premijerka Ana Brabić.

Prema njenim rečima, slično je urađeno sa izmeštanjem saobraćaja iz zaštićenih područja na nekim drugima mestima, kao na primer u Golupcu kod tvrđave, tako da je to danas jedan od najlepših delova Srbije i njenih kulturnih dobara.

“Ovo je predeo koji je važan kao prirodno dobro, ali i kao kulturno, istorijsko i versko nasleđe Srbije i dužni smo da ovo vratimo i prirodi i građanima”, poručila je premijerka.

Brnabić je podsetila na to da je projekat pokrenut kada je bilo sigurno da će auto-put do Požege biti otvoren početkom 2022. i da je cilj bio da se uporedo radi na uređenju klisure.

Ona je izrazila nadu da će sledeće godine biti rekonstruisan trg u Ovčar Banji, da će biti završeno izmuljavanje jezera Međuvršje i njegovo čišćenje, zatim izgradnja dva pristaništa na jezeru, otvaranje prirodnjačkog muzeja i drugo.

“Moramo uložiti značajna sredstva zbog turizma, ali i naše dužnosti prema prirodi i našem kulturnom nasleđu”, naglasila je predsednica Vlade.

Prema njenim rečima, na tom projektu će raditi zajedno ministarstva zadužena za turizam, životnu sredinu i infrastrukturu, u saradnji sa Gradom Čačkom.

Izvor: Vlada Republike Srbije

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti