BMW će koristiti farbu od biomase

Foto: BMW Group

Upotreba inovativne tehnologije i svakodnevni rad na pronalasku novih rešenja koja doprinose očuvanju životne sredine i prirodnih resursa postaju važni, kako za pojedince, tako i za društveno odgovorne kompanije. 

BMW pokušava da smanji emisiju štetnih materija, naročito onih koji dolaze iz farbe koja ima veliki uticaj na životnu sredinu. Njihov plan je da u budućnosti koriste boje koje su napravljene od obnovljivih materija, poput onih koje su dobijene od biootpada ili otpada iz postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Ovaj proizvođač automobila, prvi u svetu, koristi mat boje napravljene od biomase umesto sirove nafte. Osim toga, fabrike u Lajpcigu i Roslinu koriste održivo proizvedenu zaštitu od korozije. Kako navode iz ove kompanije, boje i zaštita od korozije, imaju isti hemijski sastav kao one koje su ranije korišćene, ista svojstva, ali su troškovi ugljenika koji se odnose na njih smanjeni.

Obnovljive sirovine kao što su biootpad ili otpad iz postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda služe kao polazni materijal za boje. Upotrebom ovih novih tehnologija očekuju da će uštedeti preko 15.000 tona emisije CO2 od sada do 2030. godine.

“Smanjenjem upotrebe fosilnih sirovina, možemo istovremeno sačuvati prirodne resurse i smanjiti emisiju CO2. Da bismo to postigli, sve se više oslanjamo na inovacije održivosti u našoj mreži dobavljača”, poručuju iz BMW-a.

Održiv proizvodni proces smanjuje emisiju ugljen-dioksida iz proizvodnje boja za više od 40 odsto. 

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti