Cilj akcije „Ozelenimo Crnu Goru“ sadnja 600.000 stabala godišnje

Foto-ilustracija: Unsplash (Jonathan Kemper)

Ujedinjeni crnogorski ekološki građanski sektor pokrenuo je sveopštu inicijativu „Ozelenimo Crnu Goru“, koja ima za cilj oporavljanje crnogorskih šuma od višedecenijske devastacije.

Ekolški pokret Ekopatriotizam, NVO Crnogorsko društvo ekologa, Mreža za promene, KOD, a uz podršku NVO Green home, CZIP-a i drugih udruženja i brojnih građanskih aktivista, juče su krenuli u mobilisanje svih dobronamernih i ekološki osvešćenih pojedinaca u borbi za spas crnogorskih šumskih ekosistema.

„Nakon duže pripreme, konačno počinjemo. Uskoro ćemo imati i akcioni plan i petogodišnju strategiju. Već naredne sedmice krećemo u prikupljanje semenskog materijala, ako vremenski uslovi dozvole. Svedoci smo da godinama požari i nelegalna seča devastiraju naše šume. Hektari su izgoreli ove godine, a još se nisu oporavile šume koje su gorele pre 10 i više godina. Zato smo odlučili da napravimo što širu koaliciju koja će izgraditi mehanizam zaštite naših šuma. Osim obnove devastiranih šuma, sadićemo i nove autohtone materijale i semena i vraćati ih u prirodu kako ne bismo menjali ekosisteme“, rekao je novinar i građanski aktivista Vuk Vujisić, inicijator akcije.

Objasnio je da će zbog nepostojanja autohtonih vrsta u našim rasadnicima morati da podignu nove rasadnike, a potom da taj genetski materijal vrate u prirodu. Vujisić naglašava da je potrebno izvršiti sanitarnu seču stabala koja su izgorela, a materijal dobijen od seče država bi mogla donirati ugroženim porodicama pred sezonu grejanja.

„Potrebno nam je što više ljudi, posebno najmlađi. Cilj nam je da svaki građanin Crne Gore godišnje dobije svoje stablo, da se posadi do 600.000 stabala godišnje“, kazao je Vujisić.

Najavio je organizovanje edukativnih radionice za mlade, u cilju što većeg uključivanja osnovaca i srednjoškolaca i pojasnio da je u planu da se sa mesta sa pregustom vegetacijom presađuje u opožarena područja.

„Prvi put u Crnoj Gori ćemo praćkama, dronovima i helikopterima bacati kuglice sadnog materijala iz vazduha tamo gdje je nejpotrebnije. Sve će to biti značajno u prevenciji erozije, klizišta i zaštite voda. Vreme je da ublažimo probleme i da pomognemo prirodi. Mnogi će reći da će se priroda sama obnoviti, ali ako nastavimo ovako da je uništavamo, ona nema tako brzog mehanizma obnove“, zaključio je Vujisić.

Grupa aktivista „Ozelenimo Crnu Goru“ podeljena je na više timova, koji imaju za cilj da mobilišu, edukuju, informišu javnost, istražuju teren, uzgajaju i sade novi materijal.

Zainteresovani građani se za rad u nekom od timova mogu prijaviti putem imejla novilist.me@gmail.com ili putem poruke na fejsbuk stranici „Ozelenimo Crnu Goru“.

Izvor: RTCG

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti