Atanacković: Moramo da menjamo navike i odnos prema potrošnji energije

Foto-ilustracija: Pixabay (analogicus)

Srbija se kao i ceo svet suočava sa energetskom krizom, rekla je državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike Jovanka Atanacković i dodala da je Ministarstvo pre mesec dana objavilo neobavezujuće preporuke za štednju energije kako bi se izdvajalo što manje novca za uvoz električne energije tokom predstojeće zime.

Državna sekretarka je rekla da neće biti restrikcija električne energije i da će grejna sezona početi na vreme, ističiću da imamo dovoljne količine gasa i mazuta ali da moramo da štedimo energiju kako bi se manje novca izdvajalo za uvoz tokom zime.

,,Ministarstvo je objavilo preporuke za štednju za domaćinstva, ustanove, institucije, javna preduzeća i privredu koje nisu obavezujuće i projektovali smo da možemo uštedeti 15 odsto energije. Do sada je 35 od 39 javnih preduzeća dostavilo planove štednje, među kojima je i „Elektroprivreda Srbije’’ koja je veliki potrošač, i očekujemo da će i ostala preduzeća uskoro dostaviti svoje planove koje ćemo predstaviti na našem sajtu. Mi moramo da promenimo navike i odnos prema električnoj energiji činjenjem malih koraka koji doprinose smanjenju potrošnje a koji ne utiču na bezbednost i komfor’’, rekla je državna sekretarka.

Državna sekretarka je dodala da je Ministarstvo predstavilo značaj štednje električne i toplotne energije i pre početka energetske krize, u aprilu 2021. godine kada je donet novi Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije.

Nakon donošenja četiri nova zakona u aprilu 2021, među kojima je i Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, Ministarstvo je pokrenulo projekte za građane koji od države dobijaju subvencije u iznosi od 50 odsto ulaganja za zamenu dotrajale fasade na domaćinstvima, stolarije i krovova, ali i za postavljenje solarnih panela, čime se kako navodi državna sekretarka smanjuju nepotrebni troškovi i prekomerna potrošnja energije.

,,Uprostili smo sve procedure, solarni paneli se mogu priključiti na sistem za samo nekoliko nedelja i od aprila imamo 253 prozjumera na mreži. Takođe, do sada smo završili radove na unapređenju energetske efikasnosti u 4.000 domaćinstava i u toku je javni poziv na kome će preko 20.000 domaćinstava moći da učestvuje. Energetska efikasnost je važan stub energetske bezbednosti i mi ćemo i u budućnosti nastaviti da finansijski pomažemo građane kako bi uštedeli energiju“, rekla je ona.

Državna sekretarka napomenula je veliki značaj izgradnje novih kapaciteta OIE i da zbog dobrog rada vetroelektrana poslednjih dana nije bilo uvoza električne energije.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti