Održana konferencija “Put ka oporavku: budućnost globalnog lanca snabdevanja”

Foto: Confindusria Serbia

U Beogradu je 27. septembra održana međunarodna konferencija o lancima snabdevanja u organizaciji Konfindustrije Srbije – predstavništva konfederacije italijanske industrije u Srbiji, Slovenačkog poslovnog kluba i Privredne komore Srbije.

Na konferenciji su internacionalni stručnjaci iz ove oblasti govorili o sveobuhvatnom uticaju pandemije i najnovijim geopolitičkim uticajima na svetsku logistiku, situacije specifične za industriju ali i o novim modelima organizacije lanca snabdevanja.

Konferenciju su otvorili visoki zvaničnici Privredne komore Srbije, Konfindustrije Srbije, Slovenačkog poslovnog kluba, ambasadori Italije i Slovenije i direktor Koridora Srbije.

Potpredsednik Konfindustrije Srbije, Romano Rosi, rekao je da je organizovani skup način da se prevaziđu izazovi u kontekstu globalne krize koja je zahvatila čitav svet. Prema njegovim rečima, preduzetnici i investitori moraju da se suoče sa novom realnošću: „Suočavamo se sa problemima kapaciteta i efikasnosti pružalaca logističkih usluga, sa inflacijom koja se vratila na nivo iz 80-ih, sa kašnjenjima isporuke, sa ponekad nepromišljenim povećanjem troškova transporta, sa nivoom zaliha smanjenim na minimum, sa manjkom radne snage i sve više poteškoća u njenom pronalaženju i sa sve većim komplikacijama u upravljanju vršnom potražnjom. Na nama će biti da tražimo hitna rešenja za ove probleme.”

Ambasador Italije u Srbiji Nj.E. Luka Gori kazao je da Srbija, Italija i Slovenija moraju da iskoriste prilike koje im se pružaju i učine sve da se skrati lanac snabdevanja. Naglasio je da se sva preduzeća ove tri zemlje, ali i ostala širom Evrope moraju integrisati, jer je to jedini put da se prevaziđe kriza koja će potrajati narednih meseci. Gori je rekao da je Italija jedan od najvažnijih partnera Srbije.

„Naša uloga je ne samo da ostvarimo investicije u tradicionalnim sektorima, već i u onima u kojima ključnu ulogu igraju visoke tehnologije, a to su pre svega zelena tranzicija, digitalizacija i makro-ekonomski sektor“, naveo je Gori.

„Srpska privreda je internacionalizovana i svaki problem evropske ekonomije jeste i domaći problem i obrnuto, zbog velikog broja evropskih kompanija u našoj zemlji“, izjavio je na konferenciji direktor sektora za strateške analize i internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović, i poručio da Srbija samo saradnjom sa evropskim zemljama i razmenom iskustava može da prevaziđe globalnu krizu.

Foto: Confindusria Serbia

Direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić rekao je da je ključno u ovom trenutku da tri zemlje udruženo pristupe iznalaženju rešenja za prevazilaženje krize. Naveo je da najveće izazove trenutno predstavljaju obezbeđivanje energetske stabilnosti i snabdevanje energentima, ekonomska, politička i finansijska stabilnost i snažna regionalna saradnja.

Učesnici su zaključili da su lanci snabdevanja jedna od ključnih tema poslovanja i spajanja proizvođača, prevoznika i maloprodajnih lanaca i krajnjih  kupaca i složili se da je od izuzetnog značaja saradnja i koordinacija svih aktera u procesu: Uprave carina, ministarstava, prevoznika i kompanija u oblasti logistike i snabdevanja.

Direktorka Konfindustrije Srbije, Irena Brajović, izjavila je na samom kraju, da je konferencija dala odgovor na pitanje o budućnosti lanaca snabdevanja, ponudila određena rešenja, unela optimizam da je napredak  moguć i ostvariv i stavila u prvi plan poruku svih panelista – da su saradnja u regionu i saradnja svih operatera u sektoru – ključ rešenja problema – o čemu ćemo svakako detaljnije razgovarati i na narednoj konferenciji.

Zahvaljujemo se sponzorima konferencije: Dragon Maritime, Mediteransko brodska kompanija – MSC, NLB Komercijalna banka, Nelt, Transfera, Slovenske železnice, Sava osiguranje, medijskom partneru Pluton Logistics.

Izvor: Confindustria Serbia

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti