Vujović: Srbija za tri puta povećala klimatsku ambiciju

Foto-ilustracija: Pixabay

Vlada Republike Srbije usvojila je u avgustu ove godine Nacionalno utvrđeni doprinos, a nakon što je revidiran, Srbija je povećala svoju klimatsku ambiciju za tri puta.

Time je, kako je rekla ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, dat doprinos dostizanju globalnog cilja za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte što će se pozitivno odraziti na privredu i kvalitet života građana, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Osvrnuvši se na međunarodni Dan nulte emisije, koji se obeležava 21. septembra, ministarka je istakla da je zajednička akcija za borbu protiv klimatskih promena na međunarodnom nivou imperativ u zaštiti životne sredine, a uspostavljanje sistema za smanjenje gasova sa efektom staklene bašte jedan od uslova održivog ekonomskog razvoja, ali i smanjenja rizika, šteta i gubitaka od elementarnih i prirodnih nepogoda i katastrofa.

„Srbija je potvrdila svoju posvećenost borbi protiv klimatskih promena donošenjem Zakona o klimatskim promenama, kao i nedavnim usvajanjem Nacionalno utvrđenog doprinosa. Naša nova klimatska ambicija je da smanjimo emisije gasova sa efektom staklene bašte za 33,3 odsto do 2030. godine, u odnosu na 1990. godinu. Napore koje smo uložili u pripremu revidiranog cilja prepoznao je i pohvalio Sekretarijat Ujedinjenih nacija za klimatske promene, što potvrđuje da smo na dobrom putu po pitanju zaštite životne sredine i zajedničke borbe protiv klimatskih promena“, rekla je Vujović.

Ministarka je dodala da je dostavljanjem revidiranog Nacionalno utvrđenog doprinosa Sekretarijatu Okvirne konvencije UN o promeni klime, Srbija  ispunila obaveze prema Sporazumu iz Pariza, obaveze iz pregovaračkog procesa sa EU, ali i obaveze u skladu sa Zelenom agendom za Zapadni Balkan.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti