Uticaj rudarstva na tropske šume

Foto-ilustracija: Pixabay (catamejia18)

Rastuća potražnja za mineralima i njihova eksploatacija ubrzavaju krčenje šuma širom sveta, a posebno su ugrožene tropske šume. Danas se dvostruko više sirovina izvlači iz svetskih rudnika u odnosu na 2000. godinu.

Pun obim uticaja na tropske ekosisteme je do sada bio nepoznat. Naučnici sa Privrednog univerziteta u Beču su zajedno sa drugim univerzitetima predstavili prvu sveobuhvatnu studiju o pojačanom gubitku šuma usled intenziviranja rudarstva.

U periodu od 2000. do 2019. godine rudarstvo je direktno odgovorno za gubitak 3.264 kvadratna kilometra tropskih šuma. Čak 80 odsto te površine se nalazi u četiri zemlje: Indoneziji, Brazilu, Gani i Surinamu. Studija pokazuje značajne, ali neravnomerno raspoređene i često nekontrolisane uticaje na ove posebno biološki raznovrsne ekosisteme.

Istraživači su uporedili geografske koordinate rudnika sa podacima o gubitku šuma „Global Forest Change“. Podaci pokrivaju 26 zemalje od kojih se 76,7 odsto odnosi na krčenje tropskih šuma. Pored direktnog krčenja šuma u 18 od 26 zemalja u prečniku od 50 kilometara oko rudnika ustanovljeno je povećano krčenje terena koje se ne može objasniti drugim faktorima. Ovo indirektno krčenje je posledica pojave novih naselja ili saobraćajne infrastrukture u blizini rudnika.

„Da bismo zaštitili lokalne ekosisteme u tropskim krajevima, potrebne su tačne procene uticaja rudarstva i strategije za ublažavanje tog uticaja“, objašnjava Štefan Giljum, jedan od autora studije.

Izvor: Eurocomm PR

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti