Retke divlje pčele u Beču

Foto-ilustracija: Unsplash (Kris Mikael Krister)

U poređenju sa drugim gradovima Beč ima veoma visok diverzitet divljih pčela. Razlozi za to su klimatski uslovi, geografski položaj i dostupnost prirodnih staništa.

U Beču je do sada otkriveno više od 450 vrsta divljih pčela što predstavlja 66 odsto svih vrsta u Austriji. Naučnici Prirodnjačkog muzeja u Beču trenutno istražuju područje u 22. bečkoj opštini koje zauzima 90 hektara i predstavlja stanište za mnoge vrste divljih pčela.

Jedna od veoma retkih vrsta je stepska pčela „Camptopoeum frontale“ koja je poznata isključivo iz panonskog regiona, a u Beču je do sada dokumentovano samo nekoliko primereka.

Ovoj vrsti je za odgajanje potomstva potreban polen čička i različka. Staništa su im suva i topla mesta.

Druga posebna vrsta je mala pčela drvarica „Xylocopa iris“. Ona se gnezdi u stabljikama koje je sama izgrizla. Ova vrsta pčela pati zbog raskrčenih, intenzivno obrađivanih i previše održavanih predela, jer oni ne nude dovoljno mogućnosti za gneždenje.

Dokumentovanje posebnih vrsta divljih pčela je značajno radi očuvanja njihovih urbanih divljih staništa i pokazuje koliko su urbana područja važna za očuvanje biodiverziteta.

Izvor: Eurocomm PR

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti