O zaštiti životne sredine i očuvanju biodiverziteta na Eko fan kampu u Adžinim livadama

Foto: Grad Kragujevac

Udruženje Eko fan kamp je u okviru projekta Youth Active for a Biodiverse Europe organizovalo razmenu mladih i studenata iz Belorusije, Nemačke i Španije koji učestvuju u Eko fan kampu u Adžinim livadama, saopšteno je na sajtu Grada Kragujevca.

Ovaj kamp se tiče očuvanja biodiverziteta i zaštite životne sredine u Srbiji i zemljama iz kojih učesnici dolaze, objasnio je Zoran Mitrović, predsednik udruženja Eko fan kamp.

“Na ovom projektu radimo već sedam dana, a radićemo još pet, sa centralnim dešavanjem u nedelju od 16 sati u Botaničkoj bašti, gde ćemo imati prezentaciju koja se tiče zaštite životne sredine, pre svega – zaštite insekata i njihovog biodiverziteta. Pored ovog projekta koji finansira Evropska Unija, tačnije, Evropska Komisija Erazmus +, imali smo projekat koji je realizovan pre dve nedelje u Adžinim livadama, čije su teme bile kako organizovati kampovanje, kako napisati projekat, kako se udružiti, osnovati udruženje građana i napraviti nešto korisno za zajednicu”, rekao je Mitrović.

On je dodao da su u planu još dva projekta u septembru te da je cilj da se, uz podršku Grada, mladima pokaže kako udruženi mogu da se izbore za životnu sredinu i ugrožene vrste.

“Učesnici kampa će pripremiti radionice edukativnog karaktera za decu i mlade, a imaćemo i poseban deo za odrasle koji će imati priliku da postave pitanja koja se tiču rešavanja problema na eko način, redukovanja upotrebe pesticida, kao i načina informisanja i konsultovanja stručnih lica, poput biologa i ekologa”, zaključio je Mitrović.

Pomoćnik gradonačelnika za omladinu i saradnju sa Univerzitetom Stefan Jovanović istakao je da je važno što mladim ljudima omogućen odlazak u inostranstvo preko projekata ovakvog karaktera.

“Inovacije su uvek dobrodošle u svim oblastima, a naročito u onima koje se tiču zaštite životne sredine. Mladi ljudi koji obilaze druge zemlje imaju mogućnost da rade na svom ličnom razvoju i da razmenom iskustava dobiju ideje za inovacije”, poručio je Jovanović.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti