Zbog požara u Evropi najveće emisije u poslednjih 15 godina

Foto-ilustracija: Unsplash (Matt Howard)

U poslednjih nekoliko meseci, usled toplotnih talasa i dužih sušnih perioda, u zapadnoj Evropi zabeležen je povećan broj šumskih požara. Tokom požara, u periodu od 4. juna do 3. septembra, na nivou Evropske unije izgorelo je oko 508.260 hektara površine, dok je prosek za period od 2006. do 2021. godine, takođe u letnjim mesecima, iznosio oko 215.500 hektara, navodi se na sajtu The Copernicus Atmosphere Monotoring Service (CAMS).

Posledice požara odrazile su se i na kvalitet vazduha usled emisije dima, uključujući ugljenične gasove, čestice i isparljiva organska jedinjenja. Prema podacima Globalnog Sistema za asimilaciju požara CAMS, ukupna emisija proizašla iz požara, u period od 1. juna do 31. avgusta, na nivou Evropske unije i Ujedinjenog Kraljevstva iznosi 6,4 megatona ugljenika, što je najviši nivo od 2007. godine.

U Francuskoj i Španiji zabeležene su najveće emisije u poslednjih 20 godina. U požaru koji je izbio na jugozapadu Francuske u avgustu izgorelo je 7.000 hektara u region u kojem je u požarima tokom jula već uništeno 20.000 hektara šume. Na nivou cele Francuske, od početka godine do 3. septembra, šumski požari su uništili više od 62.000 hektara, što je u poređenju sa istim periodom od 2006 do 2021. godine šest puta više hektara. Francuska i Španija beleže najveće emisije ugljenika od 2003. godine, u period od juna do avgusta.

Foto-iliustracija: Unsplash (Samuel Jeronimo)

I u ostatku Evrope zabeležen je povećan broj požara. U Nemačkoj je ukupna izgorela površina 4.293 hektara, dok je prethodni maksumim bio 2.437 hektara. U period od 2006 do 2021. godine, godišnji prosek bio je nešto više od 330 hektara.

Međutim, nije samo Evropa pogođena požarima. Brazilski Nacionalni institute za svemirska istraživanja (INPE) registrovao je tokom avgusta oko 31.500 požara u Amazonu, što je najveći broj požara od 2010. godine.

U prvih nekoliko dana septembra zabeleženo je jasno povećanje požara širom Amazonije, sa dnevnim vrednostima znatno iznad proseka u nekoliko amazonskih država, što je rezultiralo velikim područjem dima iznad Južne Amerike. CAMS nastavlja da pomno prati i emisije požara i dima koji nastaje širom regiona.

I prvi dani septembra obeleženi su porastom broja požara širom Amazonije, što je dovelo do stvaranja dima iznad velikog područja Južne Amerike.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti