Klimatske promene uzrok sve većih temperatura u Evropi

Foto-ilustracija: Pixabay

Iako su visoke temperature uobičajne za ovo godišnje doba, vreli talasi svake godine počinju ranije i postaju jači zbog nagomilavanja gasova staklene bašte koji zadržavaju toplotu. Ovih dana je vreli talas počeo da se širi Evropom od severne Afrike, a zabeležene temperature su tipične za jul i avgust, saopštila je Svetska meteorološka organizacija (WMO).

Od visokih temperatura nije izuzeta ni Severna Amerika, a živa u termometru dostiže rekordne stupnjeve u Pakistanu, Indiji i većem delu južne Azije od početka marta.

Španska nacionalna meteorološka i hidrološka služba saopštila je da su se temperature u unutrašnjosti zemlje 14. juna približile 40°C i da će vrućina potrajati. Portugalski institut za more i atmosferu (IPMA) prijavio je najtopliji maj od 1931. godine, a teška suša pogađa 97 odsto teritorije.

U Francuskoj je zabeležen najtopliji i najsušniji maj, a kako je saopštila meteorološka služba Meteo-France, ovogodišnji toplotni talas nastupio je najranije, u poređenju sa rezultatima još od 1947. godine.

„Zbog klimatskih promena, toplotni talasi su u globalnom porastu – postaju i topliji i duži. Ipak, ne moraju uvek da dovedu do tragičnih ishoda. Postoje jednostavni koraci koje svi možemo preduzeti da zaštitimo sebe, svoje komšije, članove porodice i prijatelje. To uključuje vodu za piće, odmor u hladu i izbegavanje aktivnosti na otvorenom u najtoplijem delu dana“, rekao je Frančesko Roka, predsednik Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca (IFRC).

Očekivane temperature u Srbiji

Velika je mogućnost da smo zakoračili u leto sa temperaturama iznad proseka, slabijom količinom padavina i noćima kada se živa i termometru neće spustiti ispod 20. podeoka, piše RTS.

„Sigurno nas očekuje jedno veoma toplo leto, bar prema onim prognozama koje trenutno imamo i prema onome kako je do sada izgledao jun. Vidimo da je jedan period za nama prilično visokih temperatura i taj period će se verovatno, prema prognozama nastaviti“, rekao je klimatolog Vladimir Đurđević za RTS.

Foto-ilustracija: Pixabay

Na pitanje da li će ovogodišnje leto imati čak 60 tropskih dana u nizijama i 15 do 20 dana sa temperaturama većim od 35 stepeni Celzijusa, Đurđević kaže da postoji šansa za tako nešto.

Vreli talasi spadaju u najmrtonosnije vremenske prilike

Prvo globalno istraživanje smrtnosti usled visokih temperatura, koje su prošle godine predvodili istraživači sa australijskog Univerziteta Monaš, pokazuje da vreli talasi godišnje odnesu oko pet miliona života.

Prekomerna izloženost visokim temperaturama može dovesti do trajnog oštećenja mozga, centralnog nervnog sistema i drugih unutrašnjih organa što pogoršava kardiovaskularne, respiratorne i psihičke probleme i olakšava širenje zaraznih bolesti, piše Globalna mreža za informisanje o toploti i zdravlju.

Slično uraganima, cunamijima i zemljotresima, oni mogu dovesti do značajnog mortaliteta, kao i do velike ekonomske štete uzrokovane požarima, sušama, propadanjem hrane i manjkovima u proizvodnju hidroenergije.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti