U Beloj palanci nova LED rasveta do kraja avgusta

Foto-ilustracija: Unsplash (Nick Brunner)

Zamenom postojećih natrijum i živinih svetiljki novim LED sijalicama, u Beloj Palanci će se do kraja avgusta kompletno rekonstruisati javno osvetljenje. Posao je dobio konzorcijum od 3 firme iz Sombora, Beograda i Novog Sada, a ukupna vrednost je oko 174 miliona dinara bez PDV-a.

Opština u finansiranju učestvuje sa 15 odsto, dok ostatak finansira Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave iz kredita Evropske investicione banke.

Projektom je predviđeno da se postojećih 2.356 svetiljki zamene sa isto toliko novih LED svetiljki, a predviđeno je i uvođenje daljinskog upravljanja sistemom javnog osvetljenja na teritoriji cele opštine. Rok za zamenu sijalica je do kraja avgusta, a kako kaže predsednik Opštine Goran Miljković, prvo se menjaju one u gradskoj sredini, a kasnije po selima.

,,Projekat podrazumeva zamenu kompletne javne rasvete najsavremenijom LED rasvetom koji sprovodimo zajedno sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave. Ovim projektom ćemo dobiti bolju rasvetu, veću uštedu energije i novčanih sredstava’’, rekao je predsednik.

Veliki deo postojećih svetiljki postavljen je pre više od decenije, pa je zbog toga instalacija dotrajala i u lošem stanju i veoma je neefikasna, a kako stoji u projektu, postojeće svetiljke su različitih tipova bez ikakve uniformnosti, što otežava održavanje.

Zamenom postojećih svetiljki sa natrijumovim i živinim izvorima visokog pritiska ostvaruje se značajno smanjenje u instalisanoj snazi, a posledično i u potrošnji električne energije. To dalje dovodi do značajno manjih mesečnih računa za električnu energiju – očekivanja su projekta.

Nove LED sijalice postaviće se na postojećim stubovima i infrastrukturi, a planira se i izmeštanje instalacija kablovskih operatera u centru grada, kako bi monteri imali lakši pristup.

Posao će raditi u konzorcijumu firme Somborelektro, Elgravision i HS Inžinjering.

Za razliku od drugih gradova i mesta na jugu, Bela Palanka nije ušla u javno-privatno partnerstvo, pa će ove firme samo zameniti sijalice, a za održavanje će biti zaduženo belopalanačko Javno komunalno preduzeće Komnis.

Izvor: Južne vesti

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti