Uspešno završena druga sekcija Transbalkanskog koridora za prenos električne energije

Foto-ilustracija: Unsplash (Fre Sonneveld)

Elektromreža Srbije završila je drugu sekciju Transbalkanskog koridora za prenos električne energije, izjavila je generalna direktorka EMS Jelena Matejić prilikom obilaska trafostanice Kraljevo 3.

Ovaj projekat je podrazumevao gradnju potpuno novog dalekovoda između Kragujevca i Kraljeva, dugačkog gotovo 60 kilometara, sa 174 stuba, kao i obimne radove na EMS-ovim trafostanicama u tim gradovima. Izgrađeno je razvodno postrojenje 400 kV, transformacija 400/220 kV i trafo polje 220 kV u TS Kraljevo 3, i opremljeno je dalekovodno polje 400 kV u TS Kragujevac 2.

Jelena Matejić je navela da se radi o projektu od najvišeg nacionalnog i panevropskog značaja, koji ima strateški prioritet i važnost, a EMS ga je realizovao uz podršku grantova iz EU, međunarodnog kredita i sopstvenih sredstava, navedeno je u saopštenju.

„Dalekovodna trasa od 60 kilometra izgrađena je u kratkom i rekordnom roku, od 2020. godine do danas. Izvedeni su radovi u trafostanici, pa je Kraljevo po prvi put dobilo transformaciju na 400 kilovoltnom superiornom naponu, najvišem naponu u Srbiji“, rekla je generalna direktorka EMS.

Navela je da je završetak druge sekcije Tranbalkanskog dalekovoda uvod u treću i četvrtu sekciju.

„Već sada imamo i ogroman finalni rezultat kroz mogućnost da se u ovom delu centralne Srbije razvija privreda. Da još bolje naponske prilike, stabilnost, sigurnost i pouzdanost rada mreže doprinesu razvoju centralne Srbije“, rekla je Matejić.

Ocenila je da EMS radi intenzivno, kao nikada u istoriji ove kompanije, ali i sveukupno u istoriji prenosnih sistema u čitavom regionu.

Navela je da je od 2011. godine do danas EMS kroz projekte realizovao investicije vredne 380 miliona evra, te da će do kraja 2030. kroz investicije koje su u toku dodatna realizacija biti vredna 760 miliona evra.

„Od 2013. do danas, podigli smo snagu transformacije u Srbiji za 17 odsto, a očekujemo da do 2030. uvećanje bude 40 odsto“, rekla je Matejić.

Ocenila je da investicioni zamah traje, da EMS radi danonoćno i donosi sigurnost za stanovništvo i privredu.

„Zahvaljujući investicijama i naporima, stanovnišvo ne oseća duboku krizu koja potresa ceo svet, a posebno Evropu poslednjih dana. Nijedan stanovnik Srbije nije bio ugrožen, niti je imao restrikciju isključivo zahvaljujući EMS-u, jer smo prebrodili sve nemogućnosti da se stanovništvo snabdeva iz proizvodnih resursa u nassoj zemlji“, rekla je direktorka EMS-a.

Ona je kazala da je EMS pripremio Srbiju za novu energetsku tranziciju, i podsetila da je 2016. godine osnovana međudržavna firma SCC za koordinaciju sigurnosti.

Navela je da je EMS osnivač i 75-postotni suvlasnik SEEPEX-a, jedine berze električne energije koja posluje aktivno na Zapadnom Balkanu.

Generalna direktorka je najavila da se sada ulazi u kooperaciju sa slovenačkom berzom, kako bi bila stvorena prva regionalna berza u ovom delu Evrope. Obe strane vlasnici su istih 33,3 odsto, a ubrzane su aktivnosti da se Mađarska pridruži istim procentom, te da regionalna berza do kraja godine počne sa operativnim radom.

Navela je i da je posle sastanka na vrhu Srbije i Mađarske, te na ministarskom nivou, dogovoreno dupliranje kapaciteta interkonektora ka Mađarskoj.

Foto-ilustracija: Pixabay

„Već su potpisani memorandumi o saradnji koji će doprineti da se projekti završe do horizonta 2030. godine“, rekla je ona.

Radove na drugoj sekciji izveo je konzorcijum Energotehnika Južna Bačka, Elektromontaža Kraljevo i Elnos BL, čiji predstavnik Ilija Labus kaže da su izuzetno ponosni na izvođenje projekta od nacionalnog značaja.

Naveo je da su radili sa više kooperanata, i nekoliko stotina ljudi, a posao završili pre roka uz dobru saradnju sa investitorima, za godinu i po dana.

„Trafostanica Kraljevo 3 nije značajna samo kao deo Transbalkanskog koridora, nego i zbog poboljšanja naponskih prilika u ovom regionu Zapadne Srbije“, rekao je Labus.

Izvor: eKapija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti