Alpi sve zeleniji – zbog čega je to problem?

Foto-ilustracija: Unsplash (Alexandre Boucey)

Navikli smo da se radujemo vestima o pojavi vegetacije, ali kada zelenilo zahvati snegom pokrivena područja, postoji razlog za zabrinutost.

Nakon što su naučnici Nase 2016. godine objavili studiju o ozelenjavanju Arktika koju su potkrepili satelitskim snimcima, slično istraživanje sprovedeno je i nad najvišim planinskim masivom u Evropi.

Tim istraživača sa Univerziteta u Lozani i Univerziteta u Bazelu proučavao je satelitske snimke Alpa zabeležene od 1984. do 2021. godine, a rezultati pokazuju da većina visokih delova evropskog planinskog lanca beleži porast vegetacije.

Istraživači su se naročito fokusirali na područja iznad 1.700 metara nadmorske visine, jer ova visina predstavlja liniju drveća preko koje ono ne može da raste usled niskih temperatura i drugih nepovoljnih uslova.

Studija, objavljena u časopisu Science, ukazuje na to da se vegetacija iznad linije drveća usled promena padavina i porasta temperature povećala na 77 odsto ispitivanog područja Alpa.

Za razliku od vegetacije, obim snežnog pokrivača iznad linije drveća nije se dramatično promenio od 1984. godine. Istraživači su utvrdili da se snežni pogrivač na visinama preko 1.700 metara smanjio na skoro 10 odsto ispitanog područja. Ipak, autori studije naglašavaju da je gubitak snežnog pokrivača na Alpima zabrinjavajući trend koji može da ima dalekosežne posledice.

Naime, uloga snega na planinama nije samo da nam pruži dobru zabavu tokom skijanja – beli pokrivač reflektuje sunčevu svetlost nazad u svemir i tako sprečava dodatno zagrevanje planete. Gubitak snegom pokrivenih područja dovešće do porasta globalne temperature, a time i do pogoršanja klimatskih promena što će kao posledicu imati još veća otapanja snega i bujanje vegetacije.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti