Evropska unija donela odluku – jedan punjač za sve mobilne telefone

Foto-ilustracija: Unsplash (Steve Johnson)

Mobilni telefoni, tableti i kamere koji se prodaju u zemljama članicama Evropske unije moraće da imaju jedinstveni port (USB-C) za punjenje.

Evropska komisija usvojila je sporazum o jedinstvenom punjaču, prvom takve vrste u svetu i to nakon što kompanije nisu uspevale same da se dogovore oko zajedničkog rešenja. 

Od 2024. godine tableti, digitalne kamere, konzole za video igre, slušalice, prenosivi zvučnici, e-čitači, prenosivi navigacioni sistemi, tastature, miševi i slušalice će morati da budu opremljeni jedinstvenim portom. Kompanija “Epl”, koja je bila protivnik ideje jedinstvenog punjača za sve, moraće da promeni konektor na “ajfon” uređajima. 

Proizvođači laptop računara imaju rok do 2026. godine da implementiraju univerzalni priključak za punjenje.

„Nema više gomile različitih punjača u našim fiokama. Jedan uobičajeni punjač je ušteda za nas kao potrošače“, rekla je Margrete Vestager, evropska komesarka za digitalno doba.

U Evropskoj uniji se nadaju da će jedan univerzalni punjač uticati na smanjenje emisije ugljen-dioksida, kao i da će uticati na količinu e-otpada. Ujedno će uticati i na smanjenje troškova, jer neće biti potrebe za kupovinom više punjača za različite uređaje.

Prema rečima Tijerija Bretona, evropskog komesara za industriju, potpisivanje sporazuma potrošačima će doneti oko 250 miliona evra uštede.

O jedinstvenim punjačima za mobilne telefone već godinama diskutuju članovi Evropske komisije, još 2021. godine su predložili da USB-C bude zajednički ulaz za sve elektronske uređaje. Tada je rečeno da će se punjači prodavati odvojeno od uređaja. Komisija je tada istakla da nema cilj da naudi “Eplu” koji se protivio ovoj odluci. Iz „Epla“ su tada naveli da smatraju da će novo rešenje ugušiti inovacije i dovesti do veće količine elektronskog otpada, budući da bi svi drugi punjači zastareli”.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti