Uskoro obavezan univerzalni punjač za telefone i tablete u EU

Foto-ilustracija: Unsplash (Thomas Kolnowski)

Evropski parlament je izglasao rezoluciju kojom se traži uvođenje univerzalnog punjača za mobilne telefone, tablete, čitače elektronskih knjiga i druge prenosive uređaje jer postoji „hitna potreba za regulacionim delovanjem EU“ kako bi se smanjila količina elektronskog otpada i osnažili potrošače za donošenje održivih odluka.

Prema procenama, na svetskom nivou godišnje se proizvede oko 50 miliona metričkih tona elektronskog otpada, uz prosečno više od 6 kg po osobi. U Evropi je 2016. ukupna količina nastalog elektronskog otpada iznosila 12,3 miliona metričkih tona, što je prosečno 16,6 kg po stanovniku. Kratki životni ciklusi nekih uređaja takođe uzrokuju veću količinu elektronskog otpada, navodi se u rezoluciji.

Rezolucija kojom se poziva na obavezno uvođenje univerzalnih punjača za sve mobilne uređaje usvojena je sa 582 glasova za, 40 protiv i 37 suzdržanih. Evropski parlament želi da do jula 2020. Komisija donese delegacioni akt predviđen Direktivom o radijskoj opremi iz 2014. ili, ako je potrebno, odobri drugu zakonodavnu meru najkasnije do istog datuma. Izvršne vlasti EU trebale bi da osiguraju da se zakonodavni okvir za univerzalni punjač „redovno nadzire kako bi se uzeo u obzir tehnički napredak”, navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta. To znači da će se pažnja posvetiti tome da postojeće zakonodavstvo ne ograničava inovacije na tržištu.

Foto-ilustracija: Unsplash (Tarn Nguyen)

Zastupnici u Evropskom parlamentu ponavljaju da su istraživanje i inovacije ključni za poboljšanje postojećih tehnologija i osmišljavanje novih. Parlament takođe želi da Komisija preduzme mere kako bi se na najbolji način osiguralo međusobno delovanje različitih bežičnih punjača s različitim mobilnim uređajima, razmotri zakonodavne inicijative kako bi se povećala količine vodova i punjača koji se sakupljaju i recikliraju u državama članicama EU i osigura da potrošači više nisu u obavezi da kupuju nove punjače sa svakim novim uređajem. Strategije za odvajanje kupovine punjača od kupovine novih uređaja trebale bi se uvesti rešenjem o univerzalnom punjaču, međutim, zastupnici u Evropskom parlamentu ističu da bi se „svakom merom čiji je cilj odvajanje trebalo izbeći potencijalno više cena za potrošače”.

U svojoj rezoluciji o Evropskom zelenom planu Parlament je pozvao na donošenje ambicioznog novog akcijskog plana za cirkularnu ekonomiju s ciljem smanjenja ukupnog negativnog uticaja proizvodnje i potrošnje EU-a na zaštitu životne sredine i prirodne resurse, pri čemu su ključni prioriteti efikasnost resursa, nulta stopa zagađenja i sprečavanje nastanka otpada. Evropska komisija usvojila je 29. januara Radni program za 2020. u kojem se obvezuje predstaviti zakonodavnu inicijativu za univerzalne punjače u trećem kvartalu ove godine.

Izvor: Ekovjesnik

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti