Evropa ulaže 76, 4 miliona evra za poboljšanje kvaliteta životne sredine na Kosovu

Foto-ilustracija: Unsplash (Edin Murati)

Visoki predstavnik/potpredsednik Evropske komisije Đuzep Borelj juče je prvi put posetio Kosovo povodom pokretanja ambicioznog projekta finansiranog sredstvima Evropske unije za povećanje efikasnosti termoelektrane „Kosovo B”, najvećeg kosovskog proizvođača električne energije. Projekat će pridoneti znatnom smanjenju emisija, snabdevanju pouzdanom i čistom energijom i poboljšanju zdravlja i dobrobiti stanovništva. U skladu s normama EU emisije štetnih čestica smanjiće se 35 puta, a azotnih oksida 4 puta, čime će se poboljšati kvaliteta vazduha na Kosovu.

Đuzep Borelj je izjavio da: „Zagađenje vazduha je jedan od glavnih ekoloških problema na zapadnom Balkanu pa tako i na Kosovu. Ovim ulaganjem EU direktno utiče na kvalitet životne sredine Kosova i regiona, ali i doprinosi zdravlju i dobrobiti stanovništva. Evropski zeleni plan je plan za celu Evropu, a time i za Kosovo. Želimo da ovaj projekat bude prvi korak u njegovom sprovođenju. Nadamo se da će nas u tome čvrsto podržati i kosovski zakonodavci.“

Iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć EU će izdvojiti 76,4 miliona evra za ugradnju filtera u termoelektrani „Kosovo B“. U okviru zelenog plana EU pokreće niz mera za poboljšanje stanja životne sredine, povećanje energetske efikasnosti i pojačano korišćenje čiste energije i energije iz obnovljivih izvora.

Kosovo se suočava s brojnim ekološkim problemima, koji su rezultat višedecenijskog nekontroliranog iskorišćavanja prirodnih i mineralnih resursa i velikog zagađenja povezanog s industrijskom proizvodnjom. U poslednjih nekoliko godina opšte stanje okoline u Kosovu dodatno se pogoršalo zbog povećane izgradnje, saobraćaja i industrijskog zagađenja, uključujući zagađenja iz elektrana, kao i grejanja domaćinstava u zimskim periodima.

Termoelektrana „Kosovo B“ najveći je proizvođač električne energije na Kosovu, s ukupnom instaliranom snagom od 678 MWe.

U studiji izvodljivosti finansiranoj sredstvima EU zaključeno je da u oba postrojenja te elektrane emisije čestica i NOx uvelike premašuju granične vrednosti iz Direktive o industrijskim emisijama.

Jučerašnjim pokrenutim projektom teži se smanjenju uticaja elektrane „Kosovo B“ na životnu sredinu. Konkretno, emisije čestica smanjiće se s 300 – 700 mg/Nm³ na 20 mg/Nm³ (35 puta manje nego pre), a emisije NOx sa 700 – 850 mg/Nm³ na 200 mg/Nm³ (četvorostruko smanjenje) u skladu s Direktivom o velikim uređajima za loženje (2001/80/EZ) i Direktivom o industrijskim emisijama (2010/75/EU).

Nakon raspisanog konkursa Kancelarija Evropske unije na Kosovu potpisala je 28. novembra 2019. ugovor o radovima s konzorcijumom evropskih preduzeća. Radovi bi trebali da budu završeni za tri godine.

Izvor: Evropska komisija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti