Češka želi da obezbedi veću energetsku nezavisnost pomoću nuklearnih elektrana

Foto-ilustracija: Pixabay

„Trebalo bi da budemo energetski nezavisni, uz istovremeni fokus na odbacivanje uglja i ciljeve Evropske unije vezane za ugljeničnu neutralnost“, istakao je nedavno češki ministar industrije, trgovine i saobraćaja Karel Havliček. Njegova zemlja kao tačku pomirenja navedene dve težnje vidi nuklearnu energiju, te nastavlja implementaciju projekta izgradnje nuklearke u selu Dukovani. Vođa projekta je grupa ČEZ.

Iz postojeće nuklearne elektrane u tom mestu, snage 510 MW, Češka se snabdeva od polovine osamdesetih godina prošlog veka, i to u količini od oko 14 TWh električne energije godišnje.

Životni vek postrojenja na nuklearnu energiju u ovoj srednjeevropskoj zemlji ističe između 2035. i 2037. godine, pa vlasti žele da zamene trenutne kapacitete novim elektranama.

Česi se nadaju da će se nuklearna energija pokazati kao rešenje koje će, pored nultih emisija štetnih gasova, obezbediti i stabilnost i ekonomsku isplativost.

Prema podacima Međunarodne agencije za energetiku, Češka više od polovine električne energije (51 odsto) iz domaće proizvodnje dobija sagorevanjem uglja, dok ukupno šest nuklearnih reaktora generiše 34,5 odsto.

Prag najavljuje da će svoje planove na polju nuklearne energije „gurati“ čak i ukoliko se javi suprotstavljanje Evropske unije. Dve komšijske zemlje, Nemačka i Austrija, se na ideološkim osnovama protive njenom korišćenju.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti