Alge za prevenciju požara na deponijama

Foto-ilustracija: Pixabay

Deponija u naselju Torovi u Topoli gorela je nekoliko dana. Ovaj problem brzom intervencijom Javnog komunalnog preduzeća Topola i vatrogasnih jedinica uspešno je rešen.

Kako se slična situacija ne bi ponovila, nadležni iz opštine Topola obezbedili su rastvor od algi koji sprečava pojavu požara.

Deponija u tom naselju postoji 40 godina, a svakodnevno se donese i do 30 tona smeća, odnosno 100.000 tona godišnje. Požar je u toku vikenda zahvatio veći deo deponije, pa se strahovalo da će se proširiti i na zgradu koja je predviđena za reciklažu otpada, ali i tridesetak kuća u romskom naselju koje se nalazi odmah iza deponije.

Požar je lokalizovan zahvaljujući brzini vatrogasnih ekipa iz Topole, Aranđelovca i Kragujevca, a zatim se radilo na trajnijem rešenju, površinski deo nasut je zemljom i žutim peskom.

„Na ovoj deponiji koja se prostire na 2,5 hektara gde je 20 metara dubine, visina deponije prelazi deset metara, uspeli smo da saniramo požar. Dovezli smo 6,5 kubika peska kamionima i prosuto je preko 100 cisterni vode“, naveo je Igor Petrović, predsednik opštine Topola.

Kako bi se rešio problem kosina, obodnih delova koji su lako zapaljivi, opština je investirala oko milion dinara za rastvor na bazi algi i potpuno je organski proizvod.

„Alga formira gelastu strukturu i sprečava dotok kiseonika kao i pojavu požara. Rastvor alge i vode treba da dospe i na određenu dubinu deponije. Stoga treba dobro naliti kako bi alhinati dospeli do dubina, vezali se za metan i pretvorili ga u nezapaljiv oblik. Prednosti su i što se neutrališe amonijak, nema neprijatnih mirisa, razložiće se sve što je organskog porekla na deponiji i svi delovi koji se tretiraju nemaju mogućnost zapaljivanja“, istakla je Natalija Radovanović, pomoćnica direktora JKSP Topola.

Za sada se još sporadično pojavljuje dim na 60 ari koliko je tretirano tim rastvorom. Opština planira da nabavi sredstva da isti postupak sprovede i na ostalim delovima deponije.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti