Na obalama Lima ima oko 300 nelegalnih deponija 

Foto-ilustracija: Unsplash (Alexander Schimmeck)

Plutajući otpad i divlje deponije pored reka postale su, nažalost, naša svakodnevnica. Početkom godine, zbog velike količine plutajućeg otpada ugrožen je rad HE “Višegrad”. Drinom i Limom, već godinama plutaju ogromne količine smeća i sa ovim problemom nadležni godinama pokušavaju da se izbore.

Kako prenosi RTCG, reka Lim je najzagađenija u Bijelom Polju i prema rečima stručnjaka, situacija je veoma zabrinjavajuća, jer u tom gradu ima oko 300 nelegalnih odlagališta otpada na Limu i njegovim pritokama.

Prema rečima meštana koji žive u blizni reke Lim, sitacija je ranijih godina bila drugačija. Dok su se nekada kupali u reci, danas samo mogu da gledaju u talog, mulj i prljavštinu koja njom plovi.

Stručnjaci iz oblasti ekologije i aktivisti izgradili su registar nelegalnih odlagališta, i ono što su saznali veoma je zabrinjavajuće. Na obalama Lima zatekli su 230 nelegalnih odlagališta, a na pritokama još 80.

Ekološka svest još nije na zavidnom nivou, zagađivača Lima je mnogo, od domaćinstava do industrijskih postrojenja. Često se dešavaju ekološki incidenti, pre nekoliko godina desio se i veliki pomor ribe, ali za ovaj incident niko nije odgovarao.

Kako bi se ova reka, a i mnoge druge, zaštitile neophodna je saradnja svih država u regionu. Ministarstvo zaštite životne sredine sa 70 miliona dinara sufinansira postavljanje plutajućih brana i rečnih pregrada koje će prikupljati ambalažni i drugi otpad na reci Lim. Opštine Priboj, Prijepolje i Nova Varoš, iz budžeta će izdvojiti jedan deo sredstava za rešavanje ovog problema. Najavljeno je da će biti potpisan i sporazum o saradnji sa nadležnim ministarstvima Crne Gore i Bosne i Hercegovine, kako bi se zaštitio Limsko-Drinski rečni tok.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti