Podrška Vlade Velike Britanije energetskoj tranziciji Srbije

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je sa regionalnim ambasadorom COP 26 za Evropu, Centralnu Aziju, Tursku i Iran Dejvidom Moranom o predstojećoj konferenciji o klimatskim promenama (COP 26), koja se u novembru održava u Glazgovu.

Na sastanku, kojem je prisustvovala i ambasadorka Velike Britanije u Srbiji Šon Meklaud, bilo je reči i o planovima Srbije na polju Zelene agende i energetske tranzicije.

Mihajlović je tom prilikom istakla da su za našu zemlju važni zdrava životna sredina, borba protiv klimatskih promena i energetska sigurnost.

Ona je napomenula da smo u prethodnom periodu uradili mnogo na tom polju – doneli nove zakone, pripremamo strategiju razvoja energetike do 2050. i nacionalni plan za klimu i energetiku, a pripremili smo se i za Zelenu agendu i energetsku tranziciju.

“Srbija hoće da se kreće brže i bude još efikasnija u ovom procesu. Ona svojim radom na novom modelu rasta, jer Zelena agenda jeste novi model razvoja, želi da bude šampion. U tom smislu, konferencija u Glazgovu je značajna i aktivno ćemo učestvovati. Ministarstvo je pripremilo novi investicioni plan, vredan 17 milijardi evra, od čega je više od 10 milijardi namenjeno projektima iz oblasti obnovljivih izvora energije i elektroenergetike. Dekarbonizacija je naš cilj i vizija da do 2050. završimo taj proces, želimo da gradimo velike hidroelektrane, vetro i solarne elektrane i na taj način povećamo proizvodnju električne i toplotne energije iz obnovljivih izvora, ali i energetsku efikasnost”, navela je Mihajlović.

U tom kontekstu, ministarka je poručila da nam je potrebna podrška, pre svega u razmeni iskustava i znanja, jer je sve više investitora zainteresovanih da ulažu u OIE.

Moran je ocenio da je od ključne važnosti za svaku vladu da pitanje klimatskih promena i životne sredine uključi u sve javne politike – od ekonomije, obrazovanja, socijalnih pitanja do rodne ravnopravnosti.

Naš cilj je da podržimo vlade u borbi sa klimatskim promenama i zainteresovani smo da razgovaramo o tome kako Srbija vidi energetsku, čistu tranziciju, poručio je Moran i ocenio da će skup u Glazgovu biti prilika za sve države da predstave svoje planove za klimatsku akciju.

Meklaud je ukazala na to da Vlada Srbije i Ministarstvo rudarstva i energetike posvećuju veliku pažnju klimatskim promenama, pitanjima životne sredine i Zelenoj agendi, te da britanska vlada hoće da podrži Srbiju u energetskoj tranziciji.

Izvor: Vlada Republike Srbije

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti