Usaglašavanje sa standardima i zelenom agendom EU

Foto: Vlada Republike Srbije

Uključivanje u Grin dil, usaglašavanje sa standardima i zelenom agendom Evropske unije, želje su i ciljevi Srbije. Tokom konferencije “Zelena industrijska politika”, koju su organizovale Ambasada Nemačke u Srbiji i Nemačko srpska inicijativa za održivi rast i zapošljavanje, premijerka Ana Brnabić, istakla je da su prioriteti Vlade unapređenje i zaštita kvaliteta vazduha, tretman otpadnih voda i upravljanje čvrstim otpadom.

Kako je istakla, važno je razvijati partnerstva i ići ka tome da razultati budu što brži. 

“Do kraja godine u 28 lokalnih samouprava u Srbiji biće pokrenuta izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Sa partnerima iz Evrope idemo u projekte zaštite kvaliteta vazduha u sredinama koje koriste mazut i ugalj, u toku su pregovori o projektima za Kragujevac, Kosjerić i Valjevo”, rekla je premijerka, navodi se u saopštenju.

Tema zaštite životne sredine i energetske i zelene tranzicije neki su od ključnih prioriteta, prema procenama potrebna su ulaga od oko šest milijardi evra u oblasti upravljanja vodama, da bi Srbija postigla EU standarde.

Ambasador Namečke u Srbiji Tomas Šid istakao je da je odluka Evropske unije da do 2050. godine bude karbinski neutralna važna za Srbiju kao kandidata za članstvo.

“To smanjenje se sprovodi kroz principe cirkularne ekonomije i uz napore za zaštitu životne sredine. Modernizacija privrede je neophodna, može doći do gubitka radnih mesta, ali, uz planiranje, moguće je taj problem prevazići”, rekao je Šid.

Kako je naglasio, Srbiji je potrebna vrsta master plana, da se zna šta zelena politika podrazumeva i kako da se sprovede. Dodao je da zelena industrijska politika za Srbiju znači pridruživanje načelima cirkularne ekonomije i nastavak procesa digitalizacije.

Prema njegovim rečima, cirkularna ekonomija je mnogo više od tretmana otpada, ona je oslanjanje na tehnički prihvatljive tehnologije i procese i poštovanje principa čiste ekonomije, a zadatak je dekarbonizacija.

Taj proces je izazovan za Srbiju, ocenio je Šib i pohvalio zakone koje je naša zemlja donela, a koji su veoma važni za modernizaciju elektrana i toplana.

Ambasador Nemačke je naglasio ulogu GIZ-a, koji, na osnovu dosadašnje saradnje, postavlja temelje buduće saradnje da se i zelena politika, uz eksperte koje ima, podigne na viši nivo.

Energetski portal

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti