Srbija i EU potpisale novi paket podrške vredan preko 86 miliona evra

Foto: EU info

Zvaničnici Evropske unije i Srbije danas su potpisali sporazum o dodeli paketa bespovratnih sredstava Srbiji vredan više od 86 miliona evra. Paket bespovratne pomoći ima za cilj pružanje podrške Srbiji u oblasti zaštite životne sredine, konkretno za bezbednu pijaću vode, turizma i malih i srednjih preduzeća.

Sporazum su u Palati „Srbija“ potpisali ministar za evropske integracije i nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović i ambasador Evropske unije Sem Fabrici, u prisustvu predsednika Vučića i ambasadorâ država članica Evropske unije.

„Najveći deo podrške, a to je 45,5 miliona evra, ide u sektor zaštite životne sredine i ostvarivanja ciljeva Zelenog dogovora. Ovim sredstvima biće obuhvaćena izgradnja sistema za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Čačku, Loznici i Sokobanji. Ovom podrškom dalje biće obuhvaćene pripremne radnje koje bi trebale da dovedu do izgradnje postrojenja za upravljanje otpadom u Novom Sadu“, poručila je Joksimović.

Ovaj značajan paket pomoći je sačinjen od bespovratnih sredstava; drugim rečima, Srbija neće morati da vraća ovaj novac. Paket od 86 miliona evra je strukturiran na sledeći način:

Konkurentnost i privreda

17 miliona evra je namenjeno za podršku konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, konkretno u sektoru turizma.

Životna sredina

Stub životne sredine i energetike će biti podeljen u dva bloka:

• 45 miliona evra za početak sprovođenja Zelene agende u Srbiji, unapređenje upravljanja otpadom u Novom Sadu, postavljanje jedinica za praćenje vode duž sliva Dunava, Save i Morave, kao i širenje mreže stanica za praćenje kvaliteta vazduha

• 9 miliona evra bespovratne pomoći za investicije u energetsku efikasnosti javnih zgrada u cilju smanjenja troškova, emisija ugljendioksida i unapređenja kvaliteta i usluga za korisnike tih zgrada.

Dobro upravljanje

14 miliona evra će biti usmereno na podršku reformama u oblasti upravljanja, zakonodavstva kao i za podršku učešća Srbije u programima EU. Evropska unija je veoma brzo pristupila pružanju podrške partnerima sa Zapadnog Balkana od samog početka krize, pri čemu je mobilisala značajan paket od 3,3 milijarde evra kako bi pomogla da se reši kriza u zdravstvu i ublaže posledice socio-ekonomske krize.

Kada su u pitanju mala i srednja preduzeća, EU u Srbiji trenutno vodi kampanju pod nazivom EU za biznis tokom koje ističe uspešne korisnike pomoći EU u ovom sektoru.

Izvor: EU info

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti