Za subvencije za zamenu peći i kotlova na čvrsta goriva stiglo 2.610 prijava

Foto-ilustracija: Pixabay

Veliki broj građana Kantona Sarajevo prijavio se na javni poziv za dobijanje subvencija za zamenu peći i kotlova na ugalj i ostala čvrsta goriva sertifikovanim pećima i kotlovima i toplotnim pumpama.

Iz Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoline Kantona Sarajevo kažu da su dobili 2.610 prijava, koje su pristigle do 15. februara, odnosno do kraja predviđenog roka.

Vlada Kantona Sarajevo krajem prošle godine, pokrenula je izradu Akcionog plana strategije ograničenja korišćenja čvrstih goriva za period 2021.-2031. godina. Kako je tada najavljeno, posedovanje i korišćenje uglja od 1. novembra 2021. godine moglo bi da bude zabranjeno, te će subvencionisanje zamene peći i kotlova na ugalj i čvrsta goriva, u velikoj meri pomoći građanima u ovoj tranziciji.

Kako najavljuju iz ministarstva, u narednih nekoliko nedelja dana radna grupa će pregledati svaku prijavu, uradiće rangiranje prema utvrđenim pravilima i do 15. marta biće poznati prvi rezultati.

Biće napravljene dve rang liste, jedna će biti za nabavku i ugradnju peći-kotla na pelet, a druga za toplotne pumpe.

Konačne rang liste biće javno objavljene na sajtu Ministarstva i stranici UNDP-a.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti