Nelegalno odlaganje otpada donelo gomile smeća u Skadarsko jezero

Foto: Nacionalni parkovi Crne Gore

Velike količine otpada nanesene su po vodenoj površini, kao i u samom priobalju Skadarskog jezera, usled obimnih kiša i visokog vodostaja reke Morače i Skadarskog jezera.

Nacionalnim parkovima Crne Gore (NPCG) kažu kako je upravo to jedan od ključnih problema u njihovom upravljanju.

Brojni su faktori i rizici koji ugrožavaju bogatstvo prirodne baštine uslovljeni antropogenim delovanjem i drugim procesima, navodi se u saopštenju NPCG.

Služba za održavanje ambijentalne higijene i infrastrukture redovno vrši uklanjanje otpada sa teritorije Nacionalnog parka.

„Zbog obimnih kiša i visokog vodostaja reke Morače i jezera, velike količine otpada su nanesene po vodenoj površini jezera, kao i u samom priobalju“, objašnjavaju oni.

Povlačenjem vode, uz povišene temperature, u priobalnim mestima ostao je otpad koji nadležna Služba Parka ovih dana uklanja.

U cilju očuvanja ukupnih prirodnih i kulturnih vrednosti, Nacionalni park Skadarsko jezero apeluje na sve korisnike prostora, posebno lokalne zajednice, da se savesno i odgovorno odnose prema zaštićenoj baštini, kao i da odlažu otpad na za to predviđenim mestima.

Nedavno su, sredinom januara na prostoru Nacionalnog parka “Skadarsko jezero”, u mestu Bobija, nadzornici naišli na građevinske mašine kojima je uništen jedan deo ovog zaštićenog dobra. Takođe, na lokaciji Bolje sestre, zatekli su izvođenje nezakonitih građevinskih radova čime je ugrožen biodiverzitet zaštićenog područja. Oba slučaja odmah su prijavljena nadležnim organima.

“Naglašavamo da ćemo jezero odlučno štititi od svake vrste nelegalne radnje. Služba zaštite NP “Skadarsko jezero”, uključujući i Službe zaštite drugih parkova, u narednom periodu, intenziviraće aktivnosti u cilju efikasnije kontrole prostora od svih oblika nezakonitog delovanja”, saopštilo je tada NPCG.

Imajući u vidu da je ključna funkcija Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore očuvanje i zaštita najznačajnijih prirodnih i kulturnih vrednosti pet zaštićenih područja, naglašavamo da su Nacionalni parkovi Crne Gore pristupili najodgovornijem sprovođenju svih zakonom definisanih mera i propisa, shodno svojim nadležnostima, kako bi stanje ukupnog biodiverziteta sačuvali za sadašnje i buduće generacije, objasnili su u NPCG.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti