Još 42 miliona dinara za prečistač otpadnih voda u Leskovcu

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Resorno ministarstvo dodeliće Gradu Leskovcu još 42,44 miliona dinara za puštanje u rad prve faze Centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Bogojevcu, što je preduslov za puštanje u rad druge faze postrojenja, navodi se na sajtu Ministarstva zaštite životne sredine.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je sa gradonačelnikom Leskovca Goranom Cvetanovićem aneks ugovora za dodelu sredstava i istakla da će ovaj prečistač pokriti potrebe 86.000 stanovnika Leskovca i okoline.

„Ovim iznosom finansiramo osposobljavanje linije vode u prečistaču, koja je uslov za rad linije mulja. Voda u prečistač stiže preko gradskog kolektora, koji je država finansirala iznosom od skoro pola milijarde dinara, i za koji je danas izdata upotrebna dozvola. Budući da su uslovi ispunjeni, očekujem da se sistem u narednom periodu stavi u funkciju“, rekla je Vujović.

Ona je dodala da se iz donacije Kraljevine Holandije finansira i proširenje kanalizacione mreže, kojom će biti obuhvaćeno 16 mesta koja gravitiraju ka Leskovcu, sa oko 20 hiljada stanovnika.

Ministarka je istakla da pored podrške izgradnji modernog sistema za prečišćavanje otpadnih voda, ministarstvo u Leskovcu sa gotovo 20 miliona dinara sufinansira i drugu fazu rekonstrukcije Kotlarnice Crvena zvezda, kao i pošumljavanje devastiranog dela park šume Hisar i dela kod reke Veternice.

Gradonačelnik Cvetanović je rekao da Grad intenzivno radi na uklanjanju divljih deponija, a ministarka je poručila da će u tom poslu gradovi i opštine moći da računaju i na podršku ministarstva.

„Nastavićemo da podržavamo dobre projekte kojima zajedno na bolje menjamo ekološku sliku Srbije. Planiram da obiđem svako selo i grad u kojima realizujemo projekte. Briga o životnoj sredini nema alternativu i to je ono na čemu svi moramo zajedno neprestano da radimo“, poručila je Vujović.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti