Počinje čišćenje leve obale Nišave, uklanja se 4.000 kubika otpada

Foto-ilustracija: Pixabay

Na poziv da se krene sa uklanjanjem 4.000 kubika otpada sa leve obale Nišave, koje se nalazi na manje od dva kilometara od strogog centra Niša, kako navode iz Grada, odazvale su se JVP Srbijavode, JKP Mediana i privatne kompanije.

Da se tamo ne bi stvarale nove deponije, nadležni najavljuju pojačanu kontrolu inspekcija i upozoravanje ljudi koji bacaju smeće.

Akcija skupljanja smeća i čišćenja korita Nišave bila je planirana za prošlu nedelju, ali je, kako se tada čulo od nadležnih, loše vreme odložilo početak za ovu sedmicu.

Leva obala Nišave, u blizini starog pogona „Vulkana“ i romskog naselja, zatrpana je sa 4.000 kubnih metara otpada što je jednogodišnji plan JKP Mediana za odvoz smeća sa 50 divljih deponija sa niškog područja – kažu iz Grada.

Kako najavljuju, planirana je dvodnevna akcija u kojoj, pored javnih preduzeća, učestvuju i privatne kompanije sa 15 kamiona, tri utovarivača i bagerom sa, kako opisuju, „dugačkom rukom“ koji čisti korito i priobalje reke.

„Naš zadatak je da uklonimo deponiju, ali i da zaštitimo ovaj prostor od stvaranja nove deponije. Za tu lokaciju postoje zainteresovani investitori koji bi napravili ‘grad u gradu’, a naša obaveza je da prostor komunalno opremimo“, navela je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Tamo će, prema najavama, ubuduće biti pojačana kontrola nadležnih inspekcija, a oni koji i dalje budu bacali smeće na tom potezu reke biće upozoravani.

Nadležni su, kako dodaju iz Grada, pozvali građane da čuvaju svoju životnu sredinu i da se staraju o čistoći svojih reka i njihovih korita.

Izvor: Južne Vesti

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti