Beograd je zvanično grad sa najvećim ekonomskim i investicionim potencijalom u Evropi

Foto-ilustracija: Pixabay

Preko stotinu eksperata, konsultantskih kuća i investitora učestvovalo je u ocenjivanju investicionog ambijenta gradova Centralne, Istočne, Jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza, a Beograd je zauzeo prvo mesto u konkurenciji gradova iz pomenutih regiona, navodi se na sajtu Grada.

Renomirana britanska kuća „Emerging Europe”, koja se bavi ekonomskom analizom gradova, proglasila je Beograd za grad sa najboljim ekonomskim i investicionim potencijalom u Evropi. Kategorije u kojima su gradovi ocenjivani jesu poslovna klima, infrastruktura i mobilnost, kao i veliki broj eksperata i talenata.

„Zahvaljujući statusu najbolje investicione destinacije u Evropi, Beograd će biti dodatno prepoznat od investitora iz Velike Britanije, ali i globalno. Mi ćemo u saradnji sa Britansko-srpskom privrednom komorom raditi na promovisanju Beograda, kako bismo na najbolji način iskoristili ovaj status, doveli investitore i stvorili nova radna mesta“, istakao je gradonačelnik Beograda Zoran Radojčić

Prema njegovim rečima, srpska prestonica se popela sa 186. na 9. mesto na Doing Business listi Svetske banke zahvaljujući promeni Zakona o izgradnji, uspostavljanju elektronskog sistema za izdavanje građevinskih dozvola i skraćivanju administrativnih postupaka za izgradnju do tri puta.

Osim toga, Beograd nastavlja da se razvija kao zeleni i pametni grad, komforan i prilagođen svim izazovima modernog doba, a uskoro sledi i usvajanje akcionog plana za zeleni grad što će pokrenuti brojne ekološke projekte.

„Ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez domaćih eksperata. Beograd je univerzitetski grad i mesto u kojem mladi talenti započinju karijeru. Grad Beograd je zajedno sa Vladom Republike Srbije i Univerzitetom u Beogradu osnivač najboljeg Naučnotehnološkog parka u regionu, odakle je preko 100 startap kompanija iz oblasti IT, medicine, inženjerstva i drugih, dobilo svu podršku za razvoj sopstvenog biznisa“, naglasio je Radojčić.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti