Plan detaljne regulacije Linijskog parka u Beogradu stavljen na javni uvid 

Foto: Grad Beograd

Sekretarijat za urbanizam grada Beograda oglasio je javni uvid u Nacrt plana detaljne regulacije budućeg Linijskog parka, koji je izradio Urbanistički zavod Beograda.

Ovaj Linijski park će se prostirati od Beton hale do Pančevačkog mosta, on obuhvata područje od 66 hektara, od čega 1.200 kvadratnih metara sam park. Izgradnja parka trajaće tri godine i koštaće 55 miliona evra.

“Tamo gde je nekad pruga odvajala Beograd od reke, sada će biti Linijski park sa pet kilometara biciklističkih staza, 100.000 kvadratnih metara pešačkih površina, 200 hiljada metara kvadratnih zelenih površina, 5.000 novih stabala i 500 klupa. To će potpuno promeniti taj deo grada” – rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Kako je naveo Linijski park će imati sedam celina i biće jedinstven. Predviđeni su zeleni zidovi, zeleni krovovi i krovne bašte, a u okviru javne zelene površine treba obezbediti i sadržaje za ptice i druge životinje, ekološka staništa, ostrva svežine, eko-urbani mobilijar i zelene zvučne barijere kod tranzitnog sadržaja, navodi se u saopštenju.

Ispod parka biće izgrađena četiri podzemna prolaza za automobile.

“Biće izgrađeni podzemni prolazi u nastavku Ulice Tadeuša Košćuška u pravcu Dunava, od Dubrovačke ispod Dunavske ulice, u Knežopoljskoj ulici i u nastavku Cvijićeve ulice. Gradiće se i nova vodovodna, kanalizaciona i elektroenergetska mreža, telekomunikaciona infrastruktura i novi gasovodni kapaciteti – rekao je zamenik gradonačelnika.

Plan je na javnom uvidu do 15. juna.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti