Cilj Srbije 40 odsto zelene energije do 2040. godine

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Sporazum o saradnji između Ministarstva rudarstva i energetike i Udruženja “Obnovljivi izvori energije”, koji su potpisale ministarka Zorana Mihajlović i menadžerka udruženja Danijela Isailović, šalje jasnu poruku da će se više raditi na proizvodnji energije iz OIE, jer je vizija Srbije najmanje 40 odsto proizvedene energije iz obnovljivih izvora do 2040. godine.

“Reč je o setu važnih, bazičnih i modernih zakona koji će nam omogućiti da se brže razvijamo na putu zelene tranzicije. Kada smo pre par meseci započeli razgovore na tu temu, znali smo da neće biti lako jer je energetika spavala godinama. Ovaj sporazum znači i poziv investitorima da dođu i ulažu u Srbiju, jer je potencijala mnogo, a učinili smo da sve procedure budu efikasne i brze i da kroz konkurenciju i takmičenje dobijemo dobre cene i nove elektrane na gas, biomasu, vetar i solar. Do sada se najviše investiralo u vetroparkove i najviše instalisanih megavata je iz njih, ali nema razloga da ne dobijemo više enegije iz solarnih elektrana, na primer“, rekla je ministarka Zorana Mihajlović.

Potpredsednica Vlade je zahvalila zemljama koje su nam pomogle da naučimo više o ovoj oblasti, ali i EBRD-u, koji je sve vreme tu kao podrška.

“Moja najvažnija poruka je ka građanima, jer su ovi zakoni napravljeni zbog njih. Više investicija u obnovljive izvore znači da ćemo živeti zdravije, a više solarnih panela na krovovima i bolja energetska efikasnost znače više čistije energije, na putu ka energetskoj tranziciji“, rekla je ona.

Danijela Isailović zahvalila je potpredsednici Vlade na inicijativi da se potpiše ovaj sporazum, istakavši da je usvajanje Zakona o obnovljivim izvorima energije, prvog srpskog zakona koji definiše zelenu energiju, sjajna vest za sve investitore.

“Hvala i EBRD-u na podršci pri osnivanju udruženja. Naš cilj je da se unaprede investicioni ambijent i poslovna klima u Srbiji. Drago nam je da delimo vrednosti i ciljeve sa Vladom Srbije i Ministarstvom, jer želimo više proizvedene energije iz OIE. Zajedno ćemo raditi na promociji zelene energije i edukaciji građana o značaju obnovljivih izvora“, rekla je Isailovićeva.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i Žužana Hargitai, direktorka EBRD-a za zapadni Balkan, Kimo Lahdevirta, ambasador Finske, Jahel Vilan, ambasador Izraela, Kun Adam, ambasador Belgije, Ibrahim Aldarmaki, zamenik ambasadora UAE, i Kristijan Šiling, šef razvojne saradnje Ambasade Nemačke.

Žužana Hargitai izjavila je da je ovog proleća Srbija promenila brzinu usvajanjem paketa zakona u oblasti rudarstva i energetike, čime je napravljen ogroman korak napred, i to za samo dva meseca.

“To ne bi bilo moguće bez posvećenog tima Ministarstva i saradnje sa privatnim sektorom. Dobra vest je da zaduženja Srbije u ovoj oblasti neće rasti jer ima dosta investitora spremnih da dođu i investiraju u OIE. Mi ih primoravamo da se takmiče i da ponude najbolje cene i uslove u proizvodnji energije. Prve aukcije odnosiće se na proizvodnju iz snage vetra. Tu smo da pružimo podršku, kako u proizvodnji energije, tako i da podržimo investicije u mreže, da bi bile u stanju da prime energiju iz OIE“, rekla je ona.

Ambasador Finske Kimo Lahdevirta rekao je da mu je drago što su oni jedni od osnivača ovog udruženja i da Finska pokazuje veliku posvećenost daljem razvoju OIE u Srbiji, kao i da će u budućnosti biti i više finskih kompanija ovde, s obzirom na pažnju koju Srbija daje projektima iz OIE.

Izraelski ambasador Jahel Vilan rekao je da je ponosan što je Izrael partner Srbije u oblasti obnovljivih izvora energije. On je dodao da Izrael dosta ulaže u OIE i da su pronašli i prirodni gas u Mediteranu, te da je to još jedna od inicijativa koja može pomoći da gas dođe i u Srbiju.

Ambasador Belgije Kun Adam čestitao je potpisnicama sporazuma i dodao da je važno da imamo Vladu i privatni sektor koji rade zajedno i da to vodi unapređenju zelene budućnosti i implementaciji evropskih standarda i normi ka razvoju zelene ekonomije.

Ibrahim Aldarmaki izjavio je da UAE vide priliku da investiraju u budućnost kroz obnovljive izvore energije, koji su dobar put borbe sa klimatskim promenama, te da će nastaviti da pomažu Srbiji kao partneru na putu ka održivom razvoju i budućnosti.

Kristijan Šiling rekao je da današnje potpisivanje sporazuma ukazuje na to šta sve možemo zajedno da ostvarimo i da je to važan korak u cilju implementacije Zelene agende, kojoj je Vlada Srbije posvećena. Dodao je da Nemačka podržava Srbiju na putu ka EU, te da će povećati svoje investicije u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije u Srbiji.

Izvor: Ministarstvo rudarstva i energetike

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti