Novi elektronski sistem karata za javni prevoz u Splitu

Foto-ilustracija: Unsplash (Gerrie van der Walt)

Dve godine od projektne ideje, pripremljenih studija i definisanog strateškog ITU projekta i preko pripremljene studije izvodljivosti i ostale dokumentacije i potpisanog ugovora, napokon je počeo rad na savremenom sistemu karata splitskog „Prometa“.

Objavom nabavke u sklopu projekta „Implementacija sistema elektronskih karata u „Prometu Split“ putem ITU mehanizma“, ukupne vrednost 25.478.231,25 kuna (3,4 miliona evra), gradska kompanija „Promet Split“ za korak je bliže novom sistemu koji će građanima omogućiti velik broj pogodnosti i savremenih alata za brže i lakše korišćenje usluga javnog gradskog prevoza.

Svoju modernizaciju „Promet“ je ozbiljno pokrenuo nabavkom 34 nova autobusa, koji su na gradskim ulicama nedavno  zamenili one najstarije. Tokom sledeće godine stiže ih još 18. Uvođenjem sistema elektronskih karata (e-ticketing)  staviće tačku na ceo projekat modernizacije.

Konačno će autobuske karte moći da se kupe i preko telefona, preko jedinstvene aplikacije, a ulazak u autobuse validiraće se korišćenjem telefona ili jedinstvene kartice. Novi sistem će omogućiti brojanje putnika u autobusima, upravljački nadzorni centar će davati prednost javnom prevozu na raskrsnicama, a građani će pomoću aplikacije moći da znaju tačnu lokaciju autobusa i njegov dolazak na određenu stanicu. Biće postavljeni i interaktivni ekrani na glavnim stanicama.

Ovaj sistem lansiraće splitski „Promet“ u 21. vek i najnapredniji sistem karata u Republici Hrvatskoj.

Izvor: Grad Split

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti