Skijalište u Italiji izbacuje plastiku

Foto-ilustracija: Unsplash (Toa Heftiba)

Ove zime Italija planira da uredi skijaški kompleks „Pejo 3000“ u potpunosti bez plastike. Zapravo, nastoje da postanu prvo skijalište u Evropi koje će ovo učiniti. Inicijativa se javila nakon što su otkrili velike tragove mikroplastike u glečeru.

Zbog toga izbacuju iz upotrebe plastične flaše, kese i pribor za jelo. Iz tri planinske kolibe izbačeni su plastični predmeti. Inače, prošle godine je ovaj kompleks privukao gotovo 140.000 turista.

Ovo je prvi deo projekta, pomoću kojeg kompleks teži da postane najodrživiji na Alpima.

Naučnici veruju da su pronađene čestice mikroplastike na lednjaku Forni upravo posledica ostataka odeće i opreme posetilaca, koja je dotle dospela tako što je preneo vetar. Svakako, postoji bojazan da, ukoliko plastika dođe do planina, tamo će ostati veoma dugo i vremenom veoma štetiti životnoj sredini i postati deo prehrambenog lanca.

Najavljeno da će u januaru biti uklonjene plastične presvlake sa jednodnevnih ski-propusnica, kao i da će u čitavom naselju biti organizovane akcije prikupljanja otpada i reciklaže.

Šira okolina ovog odmarališta koristi energiju iz obnovljivih izvora zahvaljujući tri male hidroelektrane, a kuće, hoteli i javne zgrade povezane su sa grejnim sistemom na drva koji se napaja otpadom iz lokalnih šumskih uprava.

Jelena Cvetić

 

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti