„Čist Božić i bistra Nova godina“ u Splitu

Foto-ilustracija: Unsplash (Mourad Saadi)

Udruženje podvodnih aktivnosti „Rostrum“ u Splitu je na plaži Žnjan uspešno organizovalo 4. ekološku akciju čišćenja primorja pod nazivom „Čist Božić i bistra Nova godina“.

Zaključak organizatora ove, već tradicionalne, ekološke akcije čišćenja primorja je da se iz godine u godinu postiže sve veći napredak i da uloženi trud ipak ima smisla jer je primorje splitske plaže Žnjan od prve ekološke akcije poprilično promenilo svoj izgled.

Tokom ranijih akcija očekivano je preovladavao krupniji otpad, ističu u UPA „Rostrum“, a poslednje dve akcije bile su fokusirane na sitniji, fragmentisani plastični otpad koji je mnogo teže i zahtevnije uklanjati iz mora. Takođe, taj otpad možda ne izgleda toliko atraktivno, ali je i daleko opasniji za morski ekosistem. Priprema ovogodišnje akcije bila je mnogo zahtevnija u odnosu na prethodne te su članovi UPA „Rostrum“ pre same akcije deset puta zaronili radi pripreme terena.

Ove godine je ujedno i proširena lokacija akcije, a dobar deo otpada nije se nalazio u blizini  kopna. Sitni otpad je bio u visokom stupnju raspadanja, dok je krupniji uglavnom bio duboko zakopan u sediment, što je uz smanjenu vidljivost na sam dan akcije uvelike otežavalo uslove rada. Turistička zajednica grada Splita podržava akciju od samog početka, a vrednost inicijative UPA „Rostrum“ u Splitu su ove godine prepoznali brojni pojedinci, klubovi, udruženja, organizacije i institucije poput Udruženja za prirodu, okolinu i održivi razvoj „Sunce“ i Splitsko-dalmatinska županija u sklopu projekta „Primorsko je dobro“.

U akciju su se uključili članovi klubova iz raznih krajeva Hrvatske kao što su DPS, RK „Geronimo“ i RK „Roniti“ se mora iz Zagreba, KPA Vodomar iz Duge Rese, RK Sv. Roko iz Zadra, RK Dolac iz Šibenika, ERK Korčula sa ostrva Korčula, ali i iz susedne Bosne i Hercegovine, poput ERK „Leut“ iz Mostara i KPA „Explorer“ iz Sarajeva.

Splitsko podmorje ipak nisu čistili samo gosti, već i članovi lokalnih klubova RK Giričić, JVP Split, PIK Mornar i RK veterana 4 gardijske brigade.  Uz podršku dva ronilačka centra – „Foka“ sa ostrva Paga i „Deep Blue Diving“ iz Rogoznice, kao i  ribolovnog društva PŠU Angulja iz Marine, akciji su se pridružili Hrvatski restauratorski zavod, Međunarodni centar za podvodnu arheologiju iz Zadra i Arheološki muzej Split.

Foto-ilustracija: Unsplash (Spencer Davis)

Organizatori akcije posebno se zahvaljuju srednjoj Prirodoslovnoj školi i njenim profesoricama koje su budno pazile i koordinirale svoje učenike koji su 14. decembra imali priliku da vide kako izgleda briga za životnu sredinu iz prve ruke. Iako je prikupljeni otpad po svom sastavu svake godine poprilično sličan, tu su automobilske, kamionske i autobuske gume, kante za smeće, nezaobilazna plastika i gvožđe, ove godine su iz mora izvučeni: velika metalna konstrukcija koja je nekad služila kao ograda za lakši ulaz na plažu, raspadnuta svlačionica, velike količine plastičnih i metalnih krovnih konstrukcija, kao i nepregledne količine metalnih ploča koje su sa raznih puteva našle svoje mesto u sedimentu podmorja. Takođe, iz mora je izvađen i mali čamac koji se ovde nasukao verojatno tokom nekog prošlog nevremena.

Kao i svake godine, od prikupljenog otpada je napravljena „jelka“ koja je po težini ipak bila nešto lakša od prethodnih, ali i dalje zabrinjavajuće velika. Trud uložen u organizaciju četvrte akcije „Čist Božić i bistra Nova godina“ se itekako isplatio i to ne samo zbog prikupljene količine otpada i velikog broja zadovoljnih učesnika, već i zbog podizanja svesti o važnosti očuvanja životne sredine, kao i stvaranja pravog prazničnog ugođaja na jedan veoma poseban, nov i drugačiji način.

Izvor: Ekovjesnik

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti