Budući inženjeri i ABB – ruku pod ruku ka razvoju robotike u Srbiji

Foto: ABB

U utorak, 17. novembra, u svečanoj sali Mašinskog fakulteta u Beogradu nagradama i sertifikatima ovenčani su „potpuno novi inženjeri“ (Brand New Engineers). Oni su učestvovali u projektu Brand New Engineers – Od integrala do inženjera, koji sprovodi Udruženje studenata elektrotehnike Evrope – Lokalni komitet Beograd u saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u Beogradu. Projekat je ove godine proslavio desetogodišnjicu postojanja.

Predsednica udruženja Milica Lazić je podsetila goste da je 2000. godine beogradski komitet osnovalo nekoliko entuzijasta sa željom da nauče nešto novo i da prošire svoje vidike. „Od tada do danas, Beograd je postao jedan od najjačih članova Udruženja studenata elektrotehnike Evrope“, kazala je ona.

Raskošan potencijal studenata iz Srbije je prepoznala i švajcarsko-švedska kompanija ABB, predvodnica digitalne transformacije. U cilju podrške usavršavanju veština budućih stručnjaka, izazvala ih je na ABB Robo Challenge.

S obzirom na to da se svojevrsno nadmetanje u oblasti robotike održava dve godine unazad, Milan Jevremović, rukovodilac segmenta Industrija u kompaniji ABB Srbija, veruje da je to znak da će je preraslo u tradiciju.

Foto: ABB

„Nakon ovogodišnjeg takmičenja koje je drugo po redu, verujemo da će ono postati tradicija na kojoj će studenti moći da se oprobaju u optimizaciji rešenja za upravaljanje robotom u simulacionom okruženju softvera ABB RobotStudio i kasnije ih implemenitraju na pravom ABB industrijskom robotu“, objasnio je.

Jevremović je zahvalio Elektrotehničkom fakultetu na njegovom doprinosu događaju.

Iako ideja potiče sa Elektrotehničkog fakulteta, voleo bih da se ABB Robo Challenge proširi i na departmane za robotiku na drugim fakultetima kako bismo promovisali nove tehnologije. Samim tim što se nalazimo na Mašinskom fakultetu i što je među ekipama bilo predstavnika sa ovog fakulteta, delimično smo i uspeli u tome“, rekao je on, podsetivši na jedinstvenost izazova u regionu, ali i čitavoj Evropi. „U okviru nedelje kada se obeležava Evropski dan robotike, drago nam je da doprinosimo popularizaciji ove oblasti putem našeg takmičenja, jedinstvenog za naš region“, dodao je.

Foto: ABB

ABB Robo Challenge se odvijao u dve faze. Najpre je 17. novembra upriličen 24-časovni hakaton, a izabrani finalisti su jedni drugima ponovo izašli na crtu 25. novembra. Tom prilikom su svoja rešenja proverili na pravom ABB industrijskom robotu. Uspešnijim se pokazao tim Fast and Fourier.

ABB Srbija je pobednike nagradila studijskim putovanjem u Milano. Tamo će ih u  Regionalnom centru za robotske aplikacije mašinske obrade i opsluživanja u obližnjem mestu Votuone ugostiti njihove italijanske kolege.

Drugoplasirani Robo Sapiens će posetiti preduzeće koje je u svoju proizvodnju u Srbiji implementiralo industrijske robote, kao i sedište kompanije ABB i novootvoreni trening centar „Nikola Tesla“ u Beogradu.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti